Sorensen: Izabrani dužnosnici moraju donijeti promjene BiH

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen posjetio je danas biračko mjesto u općini Centar Sarajevo, OŠ “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak”.

– Moja poruka onima koji budu izabrani jest da poštuju i cijene čast koja im je ukazana da budu izabrani dužnosnici te da trebaju uraditi svoju zadaću i posao i da uvedu BiH u EU. Ovi izbori nisu namijenjeni njima, već građanima BiH koji glasaju za njih – poručio je tim povodom ambasador Sorensen.

Na pitanje da li će se nešto promijeniti u vezi s budućnošću BiH nakon današnjih izbora, odgovorio je da se to mora desiti.

– Novi izabrani dužnosnici sami će morati promijeniti način razmišljanja i pristup koji su do sada imali. Ako pogledate razvoj situacije u cijelom regionu, vidjet ćete da je BiH jedina u zaostatku – kazao je ambasador Sorensen.

Pojašnjava da u svim drugim zemljama u regiji postoji zabilježen napredak. Kako kaže, i u Albaniji pa čak i na Kosovu ostvaren je napredak „tako da neće biti apsolutno drugog izbora nego da se uradi šta se treba uraditi“.

Poruku glasačima, ističe, upućivali su više puta prethodnih dana te ih pozivali da izađu na izbore, da glasaju i da učestvuju u demokratskom procesu.

– Oni koji izađu da glasaju imaju pravo da nešto kažu. Isto tako oni koji ostaju kod kuće i koji ne glasaju imaju to pravo, ali onda prepuštaju drugima koji glasaju da odluče umjesto njih – kazao je ambasador Sorensen i dodao da jedva čeka da vidi pokazatelje u vezi s izlaznošću birača koje ćemo, kako se nada, imati već oko 21 sat večeras.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*