Britanska premijerka traži podršku ministara za dogovor s EU

Britanska premijerka Theresa May danas pokušava da ubijedi ministre u svojoj vladi da imaju izbor ili da podrže prijedlog dogovora s Evropskom unijom o Brexitu ili da gurnu zemlju u političku i ekonomsku neizvjesnost.

May je za danas sazvala posebnu sjednicu kabineta pošto su pregovarači Londona i Brisela nakon višemjesečnih pregovora i zastoja jučer postigli dogovor o uslovima razlaza, uključujući plan kako da granica između Irske i Sjeverne Irske ostane otvorena posle Brexita.

Premijerka se danas prvo sastaje sa svakim ministrom zasebno, a sjednica kabineta je zakazana za 14 sati po londonskom vremenu (15 sati po srednjoevropskom vremenu) kako bi dobila podršku i izbjegla potencijalne ostavke, prenosi AP.

Pristalice Brexita u vladajućoj Konzervativnoj partiji, ukljujučujući neke članove kabineta, kažu da će tim dogovorom Velika Britanija ostati vezana za EU i nakon izlaska i da neće moći da vodi nezavisnu trgovinsku politiku.

Pristalice May tvrde da je dogovor najbolja ponuda i da je alternativa haotičan Brexit ‘bez dogovora’ koji će omesti svakodnevni život i privredu, a možda i dovesti do vanrednih izbora nakon kojih bi na vlast mogli doći laburisti.

Bivši ministar vanjskih poslova, konzervativac William Hague upozorio je “vatrene Brexitovce” da bi obaranje prijedloga Therese May moglo dovesti do promjene vlasti i novog referenduma, pa da se “Brexit možda nikada neće dogoditi”.

Neuspjeh May da dobije podršku doveo bi u pitanje njeno liderstvo i odvelo proces za Brexit u haos, samo nekoliko mjeseci od 29. marta kada zemlja treba da izdaje iz EU.

Ako vlada odobri prijedlog, dogovor ide na odobrenje na samit EU za nekoliko sedmica. Nakon toga May mora da dobije podršku parlamenta, što nije lak zadatak pošto i pristalice Brexita i pristalice EU prijete da će glasati protiv prijedloga dogovora.

(federalna.ba/Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*