Pod lupom: Najčešće prijave zbog vraćanja birača s biračkih mjesta, lobiranje, porodično glasanje…..

Posmatrači Koalicije Pod Lupom do 15 sati izvijestili su o skoro 30 kritičnih situacija tokom izbornog dana, čijem se rješavanju odmah pristupilo uz podršku saradnje sa Centralnom izbornom komisijom kao i općinskim izbornim komisijama.

Kako je saopćeno je iz Koalicije, najčešće prijave sa terena tiču se vraćanja birača s biračkih mjesta i njihovo upućivanje na druga biračka mjesta, lobiranje za glasanje za određene kandidate ili stranke, porodično glasanje.

Mobilni timovi Koalicije Pod lupom do 15 sati su posjetili više od 350 biračkih mjesta. Najčešće nepravilnosti koje su zapazili odnose se na omogućavanje glasanja biračima s nevažećim dokumentima, istovremeno ubacivanje svih glasačkih listića u glasačku kutiju, pomaganje članova biračkih odbora biračima da glasaju u kabini, porodično glasanje, “profesionalne” pomagače, agitovanje od aktivista političkih partija u blizini biračkog mjesta, te prisustvo plakata političkih partija u krugu od 50 metara od biračkih mjesta.

Mobilni timovi prijavili su sa lokalnim izbornim komisijama više od 40 kritičnih situacija, od kojih je najčešća bila onemogućavanje posmatrača Koalicije da uđu na biračko mjesto, iznošenje praznih glasačkih listića sa biračkih mjesta, onemogućavanje nadgledanja brojanja zaprimljenih listića prije otvaranja biračkih mjesta, dovoženje i glasanje birača na biračko mjesto kojem ne pripadaju, glasanje uime drugih osoba.

Regionalni uredi Koalicije zaprimili su više od 120 prijava građana, od kojih se većina odnosi na agitovanje na glasače u blizini biračkih mjesta, umrle osobe na biračkim spiskovima, kupovinu glasova, distribuciju kopija glasačkih listića s označenim političkim subjektima i drugog promotivnog materijala stranaka oko biračkih mjesta.

Za dva biračka mjesta prijavljeno je da se nalaze u vjerskim objektima.

Što se tiče prijava građana putem web stranice “podlupom.org” do ovog trenutka izvršeno je 62 prijave nepravilnosti poput agitovanja za glasanje za određene stranke/kandidate, nagovaranje birača.

Koalicija je reagovala u kritičnim situacijama prvenstveno prema predsjedniku biračkog odbora, općinskim izbornim komisijama, podnošenjem primjedbi u Zapisnik biračkih odbora.

Koalicija Pod lupom tokom izbornog dana prikuplja prijave nepravilnosti tokom izbornog procesa putem prijava posmatrača, mobilnih timova, građanskih prijava putem besplatne linije ili web stranice, saopćeno je iz Koalicije.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*