UGOV Tuzla organizovao tribinu o temi „Uticaj dijabetesa na vid“

Udruženje građana oštećenog vida Tuzla obilježilo je  Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, i to javnom tribinom o temi „Uticaj dijabetesa na vid“.

Edukativno predavanje o dijabetesu i posljedicama koje ima na cjelokupno zdravlje održali su stručnjaci – specijalista interne medicine i oftamolog. Upozorili su na to da čak 1 od 3 pacijenta oboljela od dijabetesa ima problema sa vidom.

Ovoj značajnoj temi, upravo na Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, Udruženje građana oštećenog vida Tuzla dalo je posebni značaj zbog velikog broja članova Udruženja koji su oslijepili zbog dijabetesa, naglašava Tifa Tučić izvršna direktorica Udruženja.

Prisutne je sa posljedicama dijabetesa upoznao i mladić Ervin Ćosić, koji je i izgubio vid zbog ove bolesti. Podsjetio je koliko je važno voditi brigu o cjelokupnom zdravlju kako ne bi došlo do komplikacija sa kojima se on suočio.

Izvršna direktorica Udruženja upozorila je da slijepe osobe izdvajaju mnogo novca za svakodnevni život, a ako se tome doda i dijabetes, život postaje još skuplji.

U Udruženju planiraju članovima omogućiti i besplatne trakice za mjerenje šećera kako bi im bar malo pomogli.

Mnogobrojnim učesnicima tribine prezentovan je i govorni aparat za mjerenje šećera, koji omogućava slijepim dijabetičarima da samostalno mjere nivo šećera u krvi. Podijeljeni su i edukativni cd-ovi o dijabetesu pod nazivom Moj život sa inzulinom, koju su pripremili poznati ljekari specijalisti iz ove oblasti.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*