Telekomunikacioni i serverski sistem u nadležnosti IDDEEA-e u potpunosti bio u funkciji

Telekomunikacioni i serverski sistem u nadležnosti Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) tokom općih izbora koji su danas održani u BiH, u potpunosti je bio u funkciji.

IDDEEA je shodno zakonskim nadležnostima krajnje uspješno odgovorila zadatku tehničke podrške izbornom procesu koji podrazumijeva održavanje sistema u koji je uvezano više od 300 lokacija sa svih nivoa vlasti u BiH, saopćeno je iz IDDEEA-e.

Protekli vikend su organizirani 24-satno radno vrijeme i dežurstva, a sve lokacije CIK-a, općinskih izbornih komisija i MUP-ova koje su uvezane u sistem u ovom su periodu radile u punom kapacitetu bez prekida u saobraćaju i uz punu dostupnost serverskih kapaciteta.

Podrška koju IDDEEA u skladu sa Izbornim zakonom BiH i Zakonom o IDDEEA-i pruža u izbornom procesu od 2006. godine odnosi se na formiranje i dostupnost evidencije Centralnog biračkog spiska te uspostavu, održavanje i administriranje mreže za prenos podataka putem koje su uvezane CIK, gradske i općinske izborne komisije.

Naglašava se da je IDDEEA upravo i odgovorna za tehničku podršku izbornom procesu, a da su za tačnost podataka u evidencijama odgovorni MUP Republike Srpske, kantonalni MUP-ovi u Federaciji BiH, Vlada Brčko distrikta te općinske izborne komisije.

IDDEEA će i u narednom periodu nastaviti s pružanjem tehničke podrške u djelokrugu svoje nadležnosti, a u okviru mogućnosti i povećavati kvalitet usluge, navodi se u saopćenju.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*