Spasioci tragaju za više od 1.000 nestalih u požaru u Kaliforniji

Spasilačke ekipe tragaju za oko 1.000 osoba koje se vode kao nestale u najsmrtonosnijem požaru u historiji američke savezne države Kalifornija.

Tijela najmanje 71 osobe pronađena su u gradu Paradiseu na obroncima planine Sierra, gdje je živjelo skoro 27.000 ljudi.

Požar “Camp”, koji je izbio u noći 8. novembra, skoro je potpuno uništio ovaj gradić koji se nalazi na oko 280 kilometara sjeverno od San Francisca.

Vatrogasci su nakon više od sedam dana borbe s vatrenom stihijom uspjeli pod kontrolu staviti oko 45 posto požara, koji je do sada uništio oko 142.000 hektara zemljišta.

Više od 9.800 kuća uništeno je u plamenu a najmanje 1.000 evakuisanih smješteno je u privremena skloništa u crkvama, školama i društvenim centrima širom regiona.

Lokalni zvaničnik oblasti Butte Korea Honea izjavio je sinoć da je pronađeno još osam posmrtnih ostataka čime je broj poginulih povećan na 71 i taj broj je mnogo veći od požara u parku Griffith 1933. u Los Angelesu kada je poginulo 29 osoba.

Prema njegovim riječima, broj osoba koje se vode kao nestale dostigao je 1.011 što je povećanje u odnosu na 630 imena objavljenih u četvrtak 15. novembra.

(Srna-Reuters/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*