Svjetski mediji o izborima u BiH

Opće izbore u Bosni i Hercegovini koji su održani jučer pratili su mnogi svjetski mediji koji su u svom izvještavanju naveli da nacionalisti vode u podijeljenoj zemlji.

BBC piše da su težnja za poslom i etničke tenzije obojili izbore u BiH, te da tenzije između Bošnjaka, Srba i Hrvata ostaju na visokom nivou.
Pojedini dijelovi zemlje teže nezavisnosti od Sarajeva, glavnog grada jedne od najsiromašnijih zemalja Evrope, piše BBC.Britanski mediji podsjećaju i na februarske proteste koji su bili odraz velikog nezadovoljstva stanjem u državi.

“Ništa ne funkcioniše u ovoj zemlji”, rekla je Mirsada Grgo za francuski AFP dodajući da je ovo bila posljednja šansa za buđenje naroda.Dodaje se da lideri tri etničke grupe nisu uspjeli da se dogovore oko ključnih pitanja bitnih za napredak zemlje i njeno članstvo u Evropskoj uniji. Takvo ponašanje političara uzrokovalo je da BiH bude na začelju prosperiteta u regionu, piše AFP.

Raspoloženje u državi je generalno loše, a jučerašnji izbori najvjerovatnije neće donijeti ništa novo, piše Deutsche Welle.

Glas Amerike piše kako nacionalisti koji vode na osnovu ranog prebrojavanja glasova vide različitu budućnost države. Također, nastavak prebrojavanja će najvjerovatnije donijeti rezultat „šarenog“ sastava državnog parlamenta, što će po pravilu usporiti kreiranje vlasti.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*