Plenković: Mađarska ukinula blokadu hrvatskom ulasku u OECD

Mađarska je prije mjesec dana ukinula blokadu za hrvatski ulazak u Organizaciju za evropsku saradnju i razvoj (OECD), potvrdio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je rekao da se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom sastao i razgovarao prije desetak dana, te dodao da će Orban prisustvovati sastanku premijera Srednjoevropske inicijative, koji organizuje hrvatski premijer.

“Mađarski premijer će doći na sastanak premijera Srednjoevropske inicijative, koji organizujem 3. i 4. decembra, kad zaokružujem naše jednogodišnje predsjedanje ovom inicijativom”, rekao je Plenković.

Kako je rekao, Hrvatska želi da unaprijedi odnose sa Mađarskom.

“To je nama važna susjedna zemlja i mislim da, bez obzira na niz otvorenih pitanja, uvijek moramo nalaziti teme koje nas povezuju”, istakao je Plenković.

Dodao je da je INA-Mol jedina tema koja je zakomplikovala odnose Hrvatske i Mađarske što traje više od deset godina i o kojoj se vode razgovori na “više kanala”, od pravosudnih i arbitražnih pa do političkih razgovora.

Mađarska je proteklih godinu dana blokirala ulazak Hrvatske u OECD, tvrdeći da Zagreb ne poštuje odluke UN-ovog arbitražnog suda (UNCITRAL) koji je utvrdio da nema dovoljno dokaza da su ugovori sklopljeni 2009. s MOL-om godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti.

Slovenija i dalje blokira ulazak Hrvatske u OECD zbog odbijanja arbitražne presude o granici, što je jedina prepreka ulasku Hrvatske u klub najrazvijenih zemalja svijeta.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*