Otkrivena najveća tajna SFRJ: Na sahrani Tita u kovčegu nije bio njegov leš, već pijesak

Ni sahrana Josipa Broza Tita 8. maja 1980. godine nije mogla da prođe bez podvale Službe državne bezbjednosti, a prema tvrdnji dr. Obrena Đorđevića, nekadašnjeg načelnika Službe državne bezbjednosti Srbije u kovčegu, prekrivenom zastavom SFRJ, nije bilo Titovo tijelo nego pijesak.

Đorđević je četiri decenije proveo kao profesionalac u organima bezbjednosti i načelnik Službe državne bezbjednosti Srbije.

“Kada je Josip Broz Tito umro, pojedini članovi Predsjedništva SFRJ, prije svega Stevan Dronjski i Stane Dolanc, željeli su da ga balsamuju i stave u mauzolej, kakav ima Lenjin na Crvenom trgu. Titovo tijelo, međutim bilo je puno raznih lijekova, pa je počelo prerano da se raspada i širi oko sebe neugodan miris. Iz medicinskih i higijenskih razloga, prije svega Dolanc, Mikulić i Dronjski odlučili su da se sahrana izvrši bez njegovog tijela. U kovčegu koji je bio izložen u Saveznoj Skupštini, nalazio se pijesak” – otkriva Đorđević.

On objašnjava da ima ljudi koji tvrde da je sahrana tako izvedena jer je tadšnji šef savezne državne bezbjednosti Mitja Krajger strepio od moguće diverzije emigracije.

Međutim, tvrdi se da je iza svega u stvari stajao Stane Dolanc, tadašnji ministar policije, koji se spremao da naslijedi Tita.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.