Ministri odbrana zemalja članica Američko jadranske povelje A-5 i Procesa saradnje ministara odbrane zemalja danas u Budvi

Ministri odbrana zemalja članica Američko jadranske povelje A-5 i Procesa saradnje ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope (Southeastern Europe Defense Ministerial Process – SEDM) održat će Sveobuhvatni sastanak u Budvi, Crna Gora od 14. do 17. oktobra.

Sastancima će prisustvovati ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, koji predvodi delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, najavljeno je iz Ureda za odnose s javnošći Ministarstva odbrane BiH.

Planirano je da se Osmić, tokom plenarnih zasjedanja, obrati ministrima odbrane i učesnicima sastanka, te, između ostalog, naglasi značaj regionalne stabilnosti, potrebe unapređenja saradnje i povjerenja, reagovanja na globalne sigurnosne izazove i ujedinjavanja resursa u kriznim situacijama.

Sastanku ministara odbrane zemalja članica A5 i SEDM će prethoditi sastanak odbrambeno-političkih direktora Zapadnog Balkana (WBDPD), koji će biti održan danas i kojem će prisustvovati predstavnici Sektora za međunarodnu saradnju MOBiH i komandant PSOTC-? brigadir Jasmin Čajić.

Zemlje članice Američko-jadranske povelje (A5) su Albanija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, pod pokroviteljstvom SAD-a, a zemlje članice SEDM-a su SAD, Grčka, Italija, Turska, Slovenija, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Ukrajina, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija, dok Gruzija i Moldavija imaju status posmatrača.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*