Otkriveno ko prodaje hrvatsku bronzanu medalju iz Francuske 1998.

Autentičnost ponuđene medalje potvrđena je, a početna cijena memorabilije je 7,5 hiljade  eura

Prije par dana javnost je zaintrigirala objava jedne aukcijske kuće koja nudi bronzanu medalju koju je neto od  igrača ili članova stručnog štaba  nogometne reprezentacije Hrvatske iz 1998. odlučio prodati.
Autentičnost ponuđene medalje potvrđena je, a početna cijena memorabilije je 7,5 hiljade  eura. Aukcija će se održati 7. i 8. decembra, a medalju Hrvatske sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj dobit će onaj ko ponudi najviše.

Danima nakon te objave trajala je potraga za informacijom ko bi se od originalnih Vatrenih odlučio riješiti uspomene na najveći trenutak svoje karijere, ali i uspomene na jedan od najvećih hrvatskih sportskih uspjeha.

Misterija je riješila njemačka agencijska kuća Agon SportsWorld koja je tu medalju ponudila na platformi The Saleroom. Rekli su niko od hrvatskih igrača ili dužnosnika nije stavio na aukciju, piše Jutarnji list.

Potvrdio je to Armand Klüschen iz Agon SportsWorlda koji ističe da je autentičnost predmeta potvrdio najveći svjetski ekspert za pitanja Fifinih memorabilija Wolfgang Fuhr te da ponuđač predmeta 377 nije niko od francuskih bronzanih.

”Ono što možemo potvrditi je to da ga prodaje osoba koja je jedan od vodećih svjetskih kolekcionara na tom području, a kupio ga je prije 10 godina od jednog Fifinog dužnosnika”, kaže Klüschen iz aukcijske kuće koja godišnje organizira četiri takve aukcije, pretežno s memorabilijama s velikih nogometnih natjecanja (Fifinih i Uefinih) i Olimpijskih igara.

”Predmet nije iz kolekcije onih 30 koje je dobio HNS, nego iz kontingenta 10 dodatnih medalja. Te 1998. proizvedeno ih je ukupno 40, dakle 10 više i njih Fifa u pravilu dodjeljuje predstavnicima nacionalnih saveza i nekim svojim dužnosnicima”, objasnio je Armand Klüschen koji je povukao paralelu sa SP-om u Rusiji:

”HNS je ovog ljeta u Rusiji dobio uobičajenih 30 srebrnih medalja, no naručio je i 20 dodatnih za osobne potrebe i slobodnu dodjelu pa ih je ukupno 50”.

Autor: Index.hr

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*