Parlament Velike Britanije za priznanje države Palestine

Britanski parlament prihvatio je sinoć s 274 glasa za i 12 protiv neobavezujući prijedlog da se prizna država Palestina nakon šestosatne debate.

Prijedlog nema praktičnog značaja, jer ne obavezuje britansku vladu da izmijeni trenutnu politiku priznanja Palestine dok se ne postigne mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca.

Ovo glasanje je puno simbolizma, a inicirao ga je poslanik Graham Morris iz glavne opozicione Laburističke partije koji je rekao da velika Britanija ima “moralnu odogvornost” da djeluje zbog svoje historije kao kolonijalne sile u regionu.

Ni britanski premijer David Cameron, ni lider laburista Ed Miliband nisu bili prisutni na početku debate i najavljeno je da Cameron neće glasti. Debata u britanskom parlamentu uslijedila je nakon propasti mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca u aprilu i nakon razornog rata između izraelske vojske i Hamasa, u kome je poginulo skoro 2.200 Palestinaca i 73 ljudi na izraelskoj strani.

Prije današnjeg glasanja mala grupa demonstranata okupila se ispred zgrade parlamenta noseći transparent s porukom: “Da glas za palestinsku državu”.

Palestinska uprava procjenjuje da 134 zemlje u svijetu priznaju Palestinu kao državu, iako se s tim brojem ne slažu svi i ima priznanja nekih sadašnjih članica Evropske unije koje datiraju još iz doba Sovjetskog Saveza, navodi AFP.

Velika Britanija se inače uzdržala od glasanja u UN-u 2012. godine, kada je Palestina dobila status države posmatrača, uprkos protivljenju SAD i Izraela. Britanski poslanici su glasili nakon što je nedavno novi švedski premijer, razljutivši Izrael, najavio da će Švedska priznati Palestinu, prenosi B92.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*