Fondacije “Istina Pravda Pomirenje”: Građanima podijeljeno reprint izdanje Rezolucije Prvog zasijedanja ZAVNOBIH-a

Predstavnici Fondacije Istina Pravda Pomirenje Tuzla danas su u gradu realizovali akciju podjele reprint izdanja Rezolucije Prvog zasijedanja ZAVNOBIH-a.

Rezolucija je osnovni dokument zasjedanja u kojoj je naglašen jasan stav o statusu BiH, kao ravnopravne federalne jedinice u budućoj Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji.

Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje Tuzla istakao je da je cilj štampanje rezolucije, da podsjeti građane Tuzle na jedan bitan dokument koji je nastao prema njegovim riječima u izuzetno teškim vremenima 1943. godine.

Osim pomenutog, Fondacija Istina Pravda Pomirenje u Međunarodnoj galeriji portreta organizuje 4. sesiju Tuzlanskih razgovora o temi, „Evropa – antifašizam – četništvo“, koja je posvećena 75-godišnjici ZAVNOBIH-a.

Podsjećamo, ZAVNOBIH je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti. Njegov predsjednik je bio Vojislav Kecmanović. Formiran je u novembru 1943. godine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*