Mostar i Banjaluka u finalu za Evropsku prijestonicu kulture

Gradovi Banja Luka, Bodo i Mostar su ušli u uži izbor u takmičenju za titulu Europske prijestonice kulture u 2024. godini, iz zemalja članica EFTA/EEA, zemalja koje imaju status kandidata ili su potencijalni kandidati za članstvo u EU, objavljeno je danas.

“Banjaluka prošla u finale za Evropsku prijestonicu kulture 2024. Još godinu dana borbe pred nama za konačnu odluku”, napisao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Povodom prolaska Mostara u drugi krug za prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture 2024. godine gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić sazvao je vanrednu pres-konferenciju u Gradskoj vijećnici s početkom u 15:15.

Osim navedena dva bh. grada u finalu se našao i norveški grad Bodo.

 

U uži izbor u takmičenju za titulu Europske prijestolnice kulture u 2024. godini ušli su gradovi iz zemalja koje imaju status kandidata ili su potencijalni kandidati za članstvo u EU.

 

Grupa nezavisnih eksperata koji su ocjenjivali aplikacije pet gradova su na kraju dvodnevnog sastanka u Briselu izdali preporuku za gradove kandidate.

 

Gradovi koji su ušli u uži izbor trebaju popuniti finalne aplikacije do ljeta 2019., kada će se nezavisni eksperti sastati po drugi put da bi donijeli konačnu preporuku za Europsku prijestolnicu kulture 2024.

 

Konkurs je raspisan u oktobru 2017. a gradovi koji su mogli aplicirati su gradovi iz Albanije, BiH, Makedonije, Islanda, Crne Gore i Norveška.

 

Gradovi u Srbiji nisu mogli aplicirati jer je srbijanski Novi Sad Europska prijestolnica kulture u 2021.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*