Šarović: Nećemo uvoditi kontramjere Kosovu

BiH neće uvesti kontramjere Prištini zbog uvođenja 100-postotnih carina na bh. proizvode, ali Vijeće ministara BiH traži od Kosova da te diskriminatorske mjere budu ukinute, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon današnje sjednice Vijeća ministara.

“Vijeće ministara usvojilo je dva zaključka. Prvi se odnosi na odluku kosovske strane koja je u suprotnosti sa CEFTA-om i tražimo od Kosova da ove diskriminatorske mjere odmah stavi van snage. Također, Vijeće ministara je zatražilo od Evropske komisije da se uključi u ovaj problem koji prijeti da poremeti zonu slobodne trgovine CEFTA i da od Prištine zatraži ukidanje ovih mjera”, rekao je on.

Dodao je da je komesar EU za proširenje i vanjsku politiku Johannes Hahn zatražio ukidanje kosovskih mjera. Šarović smatra da BiH nijednim ekonomskim potezom nije izazvala ovakvu reakciju Kosova i da BiH uopšte nije obaviještena niti konsultovana tokom donošenja odluke Prištine.

“Vidljivo je da mimo ekonomskih mjera postoje i neekonomski razlozi, a to je jasno iz kosovskog obrazloženja. BiH ne razmatra kontramjere jer želimo dati priliku kosovskoj strani i Evropskoj komisiji da slučaj riješi na drugi način”, kazao je on. Dodao je da je kosovski potez “najteže kršenje sporazuma CEFTA u posljednjih 12 godina.

Vlada Kosova uvela je novu carinu od 100 posto na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a svrhu “jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti”.

(federalna.ba/Onasa/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*