Narednih dana očekuje se izrada vodiča za prevenciju virusa ebole

Kako bi se unaprijedile mjere zaštite i prevencije kada je riječ o virusu ebole, jučer je održan sastanak predstavnika Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Granične policije BiH i Federalne sanitarne granične inspekcije na kojem je usaglašeno da se u narednih nekoliko dana izradi funkcionalni dokument – opći vodič za prevenciju virusa ebole.

-Svrha ovog dokumenta je definirati mjere i način ponašanja uposlenika te ostalih subjekata koji su direktno uključeni u proces prihvata i otpreme putnika, koji zbog redovnih obavljanja poslova mogu biti izloženi uticaju ovog virusa – kazala je Agenciji FENA glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sabina Kovač.

Kada je riječ o prevenciji u vezi s epidemijom virusa ebole, ona ističe da Međunarodni aerodrom Sarajevo isključivo može poduzeti aktivnosti i radnje na osnovu instrukcija Federalnog ministarstva zdravstva, koji je koordinator aktivnosti.

Naglasila je da Aerodrom Sarajevo ima Plan djelovanja u kriznim zdravstvenim situacijama, a koji je izrađen prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, odnosno Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH.

-Ovaj plan omogućava blagovremeno i efikasno djelovanje odgovornih subjekata prilikom razrješavanja situacija u kojima je (ili može biti ugroženo), zdravstveno stanje putnika ili uposlenika. Ovaj plan odnosi se na Međunarodni aerodrom Sarajevo, Centar kontrole zračnog prometa AS, Federalnu upravu za inspekcijske poslove federalnog – graničnog sanitarnog inspektora, Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS – Služba medicinske pomoći na Aerodromu Sarajevo, Jedinicu Granične policije BiH AS, Upravu za indirektno oporezivanje BiH – Carinska ispostava AS, te na zračne operatere na Aerodromu Sarajevo – kazala je Kovač.

Plan se aktivira nakon što Centar kontrole zračnog prometa AS primi dojavu od kapetana zrakoplova, a u skladu s objavljenim procedurama Međunarodne asocijacije za zračni transport (ICAO).

Po prijemu dojave, pojašnjava Kovač, Centar kontrole zračnog prometa informaciju o potencijalno oboljelom putniku prosljeđuje ostalim odgovornim subjektima. Po slijetanju zrakoplova kapetan će parkirati zrakoplov na izolovanu parking poziciju, a putnik se odvodi u sobu za izolaciju, koja se nalazi na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, specijalno namijenjenu za krizne zdravstvene situacije.

-Kao preventivne mjere i bolju informiranost, Međunarodni aerodrom Sarajevo je svojim uposlenicima distribuirao neweslettere s korisnim informacijima vezanim za aktuelnu situaciju epidemije ebole, a koje su preuzete sa stranice Zavoda za javno zdravstvo FBiH – podvlači Kovač.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*