Radnici GIKIL-a: Branićemo 1.000 radnih mjesta

Glavni odbor Granskog Sindikata hemije i nemetala Federacije Bosne i Hercegovine održao je danas u Tuzli vanrednu sjednicu posvećenju stanju u Global ispat koksnoj industriji Lukavac. Ova vanredna sjednica isprovocirana je jučerašnjim ignorisanjem Vlade FBIH da se uključi u rješavanje problema u ovoj kompaniji.

U Sindikatu naglašavaju da su spremni, ako vlasti ne pronađu rješenje za opstanak GIKIL-a, i na radikalne mjere s ciljem zaštite kompanije i radnih mjesta.

Granski sindikat hemije i nemetala daje punu podršku Sindikatu GIKIL-a u odbrani oko 1.000 radnih mjesta u ovoj kompaniji i poziva sve nadležne vlasti na hitnu reakciju.

“Ponovo šaljemo urgenciju Vladi TK i Vladi FBIH da se do četvrtka sastanu svi akteri i pokušaju iznaći rješenje o očuvanju 1.000 radnih mjesta”, kaže za BHRT predsjednica Sindikata hemije i nemetala FBIH Kata Iveljić.

Ukoliko kanonalne i federalne vlasti budu ignorirale i ovaj zahtjev Granskog sindikata, Sindikat će organizirati proteste ispred sjedišta Vlade Tuzlanskog kantona. Sindikat smatra da je ova Vlada bila dužna pratiti provedbu privatizacijskog ugovora za GIKIL. Radnici GIKIL-a, koji su bili uvjereni da je država većinski vlasnik GIKIL-a, šokirani su jučerašnjom tvrdnjom federalne Vlade da je u međuvremenu kompanija GSHL postala većinski vlasnik GIKIL-a.

Uprava je povlačila loše poteze
“Znali su nas u prošlosti premijeri jednostavno ušutiti kada pitamo za kapital. Kažu – Jel ti primaš paltu? – Pa primamo kakvu-takvu. – To nije vaš pos'o, nego je to naš pos'o da mi brinemo o državnom kapitalu! Evo na kraju se ispostavilo kako se brinu o državnom kapitalu”, govori predsjednik Sindikata GIKIL-a Lukavac Mirsad Imamović.

U cijeloj priči o GIKIL-u, i neispunjavanju njegovih obaveza iz Okolinske dozvole, Sindikat ove komanije podsjeća da se iz odgovornosti ne smiju izuzeti menadžment kompanije i nadzorni odbor.

“Moramo reći da je također Uprava GIKIL-a u prošlosti povlačila loše poteze čime je na određeni način otežavala još više situaciju. Također, želim napomenuti da je svojim lošim potezima rastjerala i stručne kadrove i GIKIL-u trenutno fali stručnih i sposobnih kadrova na ključnim mjestima”, ističe član IO Sindikata GIKIL-a Hajrudin Hodžić.

Granski sindikat hemije i nemetala FBIH poziva i pravosuđe da reagira i ubrza istrage koje vodi na osnovu brojnih prijava za navodni kriminal i korupciju u GIKIL-u. Na današnjoj vanrednoj sjednici Glavnog odbora Sindikata izrečena je otvorena sumnja da bi mnogi akteri, koji imaju kriminalnih tragova, bili zadovoljni naglim gašenjem GIKIL-a nadajući se da bi upravo na taj način mogli sakriti tragove tog kriminala.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*