Bobovac: Veliko okupljanje u čast državnosti BiH

Na Bobovcu, srednjovjekovnom gradu u blizini Vareša i Kraljeve Sutjeske, koji je imao ključnu ulogu u historiji bosanskog kraljevstva, i čijim je padom 480 godina prije Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a naša država izgubila državnost, danas će biti održan prigodan program povodom obnavljanja državnosti BiH 25. novembra 1943. godine.

Nekoliko dobrotvornih, kulturnih i nevladinih organizacija, koje su organizatori današnjeg pohoda na Bobovac, nadaju se da će taj pohod prerasti u “tradicionalno manifestno iskazivanje autentičnog narodnog senzibiliteta prema bosanskoj državi, bila ona iz prošlosti, srednjovjekovna, ZAVNOBIH-ovska ili današnja”.

Organizatori su pozvali građane da se pridruže 25. novembra u 11 sati manifestaciji na Bobovcu. Za učesnike je osiguran besplatan ručak na Bobovcu, druženje, kao i povratak učesnika u 15 sati.

“Svi učesnici su dobrodošli, bilo da dođu preko Kraljeve Sutjeske kao organizirane grupe šetača, trkača, biciklista, bajkera, bilo u individualnom angažmanu ili organiziranom prevozu, školskim izletima ili na drugi način, preko Vareša”, saopćili su organizatori.

Pod znakom pitanja je učešće pripadnika Oružanih snaga BiH na današnjoj manifestaciji na Bobovcu, nakon što je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš zabranila njihovo učešće.

Nema sumnje da će se i pored toga na Bobovcu danas okupiti veliki broj ljudi koji vole svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i koji su ponosni na velike odluke ZAVNOBIH-a kojima je jasno poručeno svima da je Bosna i Hercegovina država svih njenih građana, bez obzira na etničku ili bilo koju drugu pripadnost.

Prošlogodišnje obilježavanje Dana državnosti na Bobovcu okupilo je oko 700 učesnika, a organizatori se nadaju da će ih danas biti i više.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*