Glavni tajnik UN-a stigao u pojas Gaze

Glavni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon stigao je u utorak u pojas Gaze, pedesetak dana po završetku sukoba.

Glavni tajnik je počeo s obilaženjem Shejaiye, jedne od četvrti grada Gaze koju je teško razorio rat u julu i augustu. Mnogobrojne zgrade u ovoj četvrti, nekoliko kilometara udaljene od izraelske granice, srušene su u izraelskom bombardiranju.

Ban je posljednji put bio u Gazi 2012. godine, a u nedjelju je, prije polaska u pojas Gaze, izjavio da ide “slušati direktno ljude iz Gaze”.

UN, važan akter na ovom teritoriju, još je važniji u vrijeme obnove.

Ban će također posvjedočiti podršku “i podijeliti tugu” zaposlenika UN-a, kazao je za AFP Christopher Gunness, glasnogovornik UNRWA-e, UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama.

Agencija je tokom godine izgubila 11 od svojih 13.000 saradnika.

Ban Ki-moon je planirao održavanje konferencije za štampu u Jabaliji, u jednoj od tri UN-ove škole preuređene za smještaj izbjeglica koje su bombardirane u sukobima. Tu su ubijeni deseci ljudi. Ban je osudio ovaj “skandal, s moralnog stanovišta, i zločinački čin”, kao i “flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava”.

Ban će se susresti s ministrima iz vlade palestinskog jedinstva koja je ponovo u pojasu Gaze, nakon sedam godina dominacije radikalne islamističke organizacije Hamas.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*