Tužilaštvo BiH predložilo pritvor osumnjičenom za terorizam

Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor za Muniba Ahmetspahića osumnjičenog za kaznena djela terorizma i osnivanja terorističke grupe.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi osumnjičeni mogao ponoviti kazneno djelo, kao i zbog bojazni da bi njegov boravak na slobodi mogao izazvati uznemirenje javnosti i narušavanje sigurnosti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora. Ahmetspahić, rođen 20.06.1990. godine u Zenici, poznat je i po nadimcima “Ebu Davud”, “Osman” i “Mugira”.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je od 2013. godine, u dva navrata, duži vremenski period proveo na području Sirije, gdje se borio na strani tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koju je Vijeće sigurnosti UN proglasilo terorističkom organizacijom. Navedeno je da se borio u jedinicama radikalnih grupa “Džebhatu Nusra” i “ISIL”.

Tokom istrage, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni komunicirao i koordinisao aktivnosti sa drugim državljanima BiH, koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizovao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH na to područje.

Takođe, osumnjičeni Ahmetspahić je osoba koja se dovodi u vezu sa Mevlidom Jašarevićem, osuđenim za napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH u oktobru 2011. godine.

U tom predmetu i provedenim istražnim operacijama, ostvarena je značajna međunarodna saradnja sa partnerskim instuticijama SAD-a, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*