Vrijedna donacija ortopedskih pomagala i invalidskih kolica

Crveni križ Tuzlanskog kantona je od svog dugogodišnjeg partnera, organizacije „Crkva Isusa Hrista-Sveci Poslednjih Dana“, iz Sjedinjenih Američkih Država, primio donaciju invalidskih kolica i ortopedskih pomagala. Distribucija i svečana ceremonija uručivanja upriličena je danas.

Donaciju čini 246 invalidskih kolica, 140 pari štaka, 350 štapova i 20 hodalica, koja je namjenjena općinskim organizacijama Crvenog križa, i udruženjima čije su ciljne grupe djeca i osobe sa onesposobljenjem. Kako je gostujući u našem jutarnjem programu „Jutro u 7“ kazala projekt koordinator Crvenog križa TK Tanja Bijedić, riječ je o novoj opremi, koja će u mnogome pomoći svojim novim korisnicima.

„Budući da se radi o četvrtoj donaciji koju mi distribuiramo u posljednjih šest godina, pozvali smo 13 općinskih organizacija Crvenog križa sa područja TK, kao i udruženja djece i osoba sa onesposobljenjima sa kojima sarađujemo. Riječ je o udruženjima Koraci nade, Lotos, Lotosice, RVI Općine Tuzla i Majke hendikepirane djece. Sa njima već dugo uspješno sarađujemo, i oni su nam poslali listu svojih potreba koju smo proslijedili našim partnerima, i na osnovu toga dobili donaciju“, pojasnila je Bijedić.

Saradnja sa organizacijom „Crkva Isusa Hrista-Sveci Poslednjih Dana“ traje šest godina. Za vrijeme poplava pomagali su donacijama u hrani, higijenskim paketima, kao i sjemenima i đubrivom za poljoprivrednike.

„Pored donacije invalidskih kolica i ortopedskih pomagala, mi smo sa ovom organizacijom prošle godine uspješno realizovali Program liječenja vida kod školske djece. Aktivnosti su se provodile u Tuzli, i obučili smo 50 volontera Crvenog križa i studenata Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, za primarni pregled školske i predškolske djece na području općine Tuzla. Ovo je bio jedan od uspješnih projekata, koji je inače odobren od Ministarstva obrazovanja TK“, dodala je Bijedić.

Kada je riječ o donaciji ortopedskih pomagaala i invalidskih kolica, u narednim danima donirana oprema bi trebala biti podjeljena po općinama, a u saradnji sa centrima za socijalni rad i udruženjima, do krajnjih korisnika.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*