Zenica, Bosna i Hercegovina - 26.11.2018. : Košarkaški savez Bosne i Hercegovine održao je danas konferenciju za medije u Zenici pred dva kvalifikaciona susreta za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine. Na konferenciji su se obratili Mirza Teletović (C), predsjednik Košarkaškog saveza, Vedran Bosnić (L2), selektor bh. reprezentacije, igrač selekcije Miralem Halilović (D) te pomoćnica gradonačelnika Zenice, Sumea Mujkanović (D2) ( Anadolu Agency - Haris Badzic )

Košarkaška reprezentacija BiH pred susrete protiv Bugarske i Finske: Moramo dati svoj maksimum

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine održao je danas konferenciju za medije u Zenici pred dva kvalifikaciona susreta za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji su se obratili Mirza Teletović, predsjednik Košarkaškog saveza, Vedran Bosnić, selektor bh. reprezentacije, igrač selekcije Miralem Halilović, te pomoćnica gradonačelnika Zenice Sumea Mujkanović.

Mirza Teletović, predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine zahvalio se svima koji su prepoznali promjene u Košarkaškom savezu BiH.

“Mislim da su ljudi prepoznali ovaj novi projekat i da svi zajedno rastemo i dođemo do većih uspjeha. Ovo je reprezentacija Bosne i Hercegovine, naš tim u našem srcu i mislim da su svi uradili sve što treba da reprezentacija dođe ovdje“, rekao je Teletović.

Sumea Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika grada Zenice rekla je kako Zenica ima najbolju sportsku infrastrukturu u BiH.

“Drago mi je da je na ovaj način ozvaničena naša saradnja. Grad Zenica se odlučio da bude domaćin košarkaškoj reprezentaciji BiH i nadamo se da će biti puna Arena 3. decembra. Mi imamo najbolju sportsku infrastrukturu u BiH i nadam se da će, pored nogometne reprezentacije i košarkaška reprezentacija naći svoj dom u Zenici. Momcima želim sreću u susretima“, rekla je Mujkanović, a kojoj je u znak zahvalnosti na podršci u radu KS BiH predsjednik KS BiH, Mirza Teletović uručio dres bh. košarkaške reprezentacije.

Vedran Bosnić, selektor bh. tima rekao je kako se radi o novom početku košarkaške reprezentacije BiH.

“Ovo je neki naš novi početak. Hvala svima na podršci koja je bitna i meni i ovim igračima. Počinejmo novi ciklus u sred kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Želimo iskoristiti dobro ove četiri utakmice, da napravimo dobru selekciju i damo sve što možemo i da možemo dočekati spremni kvalifikacije za Evropsko prvenstvo“, rekao je Bosnić.

Na pitanje novinara da li su svi igrači stigli u Zenicu, Bosnić je naglasio da je napravljen spisak od 16 igrača koji bi trebali konkurisati za predstojeće susrete.

“Nisu svi igrači došli jer imamo nekih problema sa povredama. Tu je od spiska sa 24 igrača napravljen spisak od 16 igrača, Ajdin Penava nije došao zbog problema sa klubom, Amar Alibegović je povrijeđen, Markus Lončar ima problema sa leđima i odustao je u zadnji tren, Njegoš Sikiraš nije došao jer nam njegov klub nije izašao u susret, Amar Gegić, uz dogovor sa njegovim trenerom i Partizanom neće doći sada, ali će doći u februaru. Večeras dolaze Haris Delalić i Emir Sulejmanović. Putujemo 28. novembra, imamo dva treninga 29. i igramo 30. Sve se dešava prebrzo, ali svi će dobiti šansu. Idemo se boriti i da damo svoj maksimum i da probamo i da pobijedimo“, rekao je Bosnić.

Bosnić je rekao kako očekuje da svi igrači daju svoj maksimum kako na treninzima, tako i na utakmicama.

“Očekujem da svi daju maksimum. Neko ima više iskustva, neko ima manje. Isto sam ovakvo iskustvo imao kada sam preuzeo Švedsku. Za nas je ovo ponovni početak, od nule. Trebamo non-stop borbu i sve ono što možemo da se dogovorimo u ova tri dana. Bugarska je dobra ekipa, pobijedili su Francusku. Znaju da igraju i na okupu su četiri ili pet godina. BiH je igrala protiv Finske, koja je isto dobra. Ako pobijede Rusiju, imaju šansu da odu na SP. To je izazov za nas, idemo se boriti s njima i da damo sve od sebe i da ih pobijedimo“, rekao je Bosnić.

Bosnić je na pitanje novinara o dovođenju novih igrača rekao kako treba tražiti nove igrače kako u BiH, tako i van nje.

“Najvažnije je da vidim sve naše igrače u BiH ali i vani. Ja bih želio u narednom periodu zajedno sa stručnim štabom napraviti liste koga možemo zvati i ko će dolaziti. Trebalo bi da dođe još igrača kao i oni koji sada nisu tu. Meni je vrlo važno ljeto, da provedem sa ovim momcima što više vremena. Moramo da radimo i da se naviknemo jedni na druge. Moramo da stvorimo tu energiju u narednom periodu. Treba da pratimo mlade kategorije i radimo s njima i da svi igrači obuku ovaj dres. To je želja svih nas“, rekao je Bosnić.

Miralem Halilović, reprezentativac u bh. selekciji rekao je kako se u timu desila smjena generacija.

“Ovo je novi početak za sve nas. Dosta igrača koji su nosili ovu ekipu nisu tu, desila se smjena generacija. Imamo nove igrače, trebat će strpljenja. Trebamo iz svakog treninga i utakmice graditi i nadograđivati sve što možemo. Ima dosta talenta i dosta materijala za rad i smatram da sa novim selektorom možemo sve to izbrusiti i napraviti dobru ekipu u budućnosti koja će odgovoriti na sve izazove“, rekao je Halilović.

Rekao je kako se u radu već primijeti novi, agresivniji stil igranja košarke.

“U ova dva treniga što smo odradili vidjeli smo novi stil, to je agresivni stil. Možemo dosta trčati i to treba biti neka nova slika naše reprezentacije. Treba da to bude naša nova odlika i na treninzima i na utakmicama“, rekao je Halilović.

Bosanskohercegovačka košarkaška reprezentacija igra susret protiv Bugarske 30. novembra, a zatim u Zenici dočekuje Finsku 3. decembra u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini naredne godine.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*