(ICTY)Iskazi svjedoka odbrane u nastavku suđenja Ratku Mladiću

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom (ICTY), svjedok odbrane je posvjedočio da srpske vojne i civilne vlasti nisu organizovano iseljavale nesrpsko stanovništvo iz Rogatice.

Milenko Janković, bivši komandir Rogatičke čete, kazao je drugog dana svjedočenja na suđenju Mladiću da Bošnjaci i Hrvati nisu iseljavani iz Rogatice početkom 1992. godine.

– Muslimani su napustili Rogaticu većim dijelom prije ratnih dejstava, a početkom rata su je ostali napustili sa svojim jedinicama. Srbi su uglavnom ostali ili su boravili kod svojih u okolnim selima, ali organizovanog iseljavanja sigurno nije bilo – rekao je Janković.

On je dodao da mu nije poznato da su nesrbi pritvarani u prostorije Stanice javne bezbjedosti u tom gradu.

– Stanica nije imala prostor da se neko zadrži i odgovorno tvrdim da niko nije pritvaran u te prostorije, niti je bilo prostora – rekao je Janković.

Mladiću se sudi da je, kao komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu Bošnjaka i Hrvata iz 15 općina pod kontrolom srpskih snaga, među kojima je bila i Rogatica.

On je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina, terorisanje građana Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na ovom ročištu u Mladićevu korist je svjedočila i zaštićena svjedokinja GRM-277, koja je kazala da je početkom rata radila kao medicinska tehničarka na internom odjeljenju medicinskog centra u Foči.

Prema njenom iskazu, nikada nije dobila naredbu niti je svjedočila diskriminatorskom odnosu prema nesrpskim ranjenicima u Foči.

Ona je kazala da je tokom rata radila kao medicinska sestra za jedinicu “Dragan Nikolić” u Foči, za koju je rekla da je bila “samoorganizovana grupa ljudi”.

– Većina tih momaka je dugi period nosila civilku, farmerke – rekla je GRM-277.

Ratomir Maksimović, bivši član komande Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) VRS-a, također je započeo svjedočenje na ovom ročištu kazavši da srpske snage nikada nisu namjerno gađale civile ili vozila javnog saobraćaja u Sarajevu.

Maksimović je pojasnio da su jedinice SRK-a samo odgovarale na vatru Prvog korpusa Armije BiH, te da su sve njihove aktivnosti bile odbrambene.

– Nikada nije bila pomisao o našem ofanzivnom djelovanju prema Sarajevu niti se mogao naći neki starješina da to pomisli. To se apriori iskjlučivalo – rekao je Maksimović.

Suđenje se nastavlja u srijedu, 15. oktobra, kada će se nastaviti Maksimovićevo svjedočenje, javio je BIRN-Justice Report.

(RTV7/FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*