U Kosovskoj Mitrovici veliki prosvjed zbog povećanja carina

Više tisuća građana okupilo se ispred zgrade suda i sjedišta EU u Sjevernoj Kosovskoj Mitrovici na prosvjedu zbog odluke Prištine da poveća carine na uvoz robe iz Srbije i uhitili više Srba u okviru istrage o ubojstvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Prosvjednici su poručili da se Srbi na Kosovu neće pomiriti s odlukama i potezima Prištine koji ugrožavaju njihov opstanak na tom području.

Donedavni gradonačelnik sjeverne Kosovske Mitrovice Goran Rakić obavijestio je građane da je dao ostavku na tu funkciju i dodao da su isto učinili i čelnici općina Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Rakić je pročitao Deklaraciju o prekidu komunikacije i suradnje sa prištinskim institucijama i najavio za sutra nastavak prosvjeda ispred sjedišta EU u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici ako, kako je rekao, Krizni stožer četiri općine sa sjevera Kosova ne odluči drugačije zbog sve manjih zaliha hrane.

Ravnatelj Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović rekao da je KBC institucija države Srbije i da će to i ostati.

Član Kriznog stožera četiri općtine Nebojša Jović pročitao je zaključke koji se odnose na zahtjeve građana da Priština povuče sve sporne odluke koje za cilj imaju “gotovo onemogućti život Srba na Kosovu” i da na slobodu pusti petoro Srba uhićenih u akciji kosovske policije u vezi istrage o ubojstvu Olivera Ivanovića.

Jović je poručio Prištini da ne primjenjuje silu jer kako je rekao, “srpski se narod želi za svoj cilj boriti gandijevskim načinom, mirnim i demokratskim sredstvima”.

Okupljeni su nosili zastave Srbije i transparente na kojima je pisalo “Hoćemo mir, a ne rat”, “Nemamo lijekove”, “Stop nasilju Prištine”, “Tuku nas i teroriziraju”.

Prosvjed je završen mirno, a najavljeno je da će i idućih dana biti održana prosvjedna okupljanja građana sve dok Priština ne povuče “diskriminatorske mjere koje ugrožavaju opstanak i ostanak srpskog naroda na Kosovu.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*