Elvir Karajbić izabran za predsjedavjučeg Predstavničkog doma PFBiH

Nakon pojedinačnog prozivanja i glasanja, 52 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH jednoglasno je podržalo prijedlog klubova SDP-a, DF-a i Naše stranke da se za predsjedavajućeg doma izabere Elvir Karajbić (SDP).

Podsjećamo, nešto iza 16.30 sati nastavljana je konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBIH, bez zastupnika SDA i HDZ-a BiH. Nastavkom sjedice je predsjedavao najstariji zastupnik Mile Atlagić iz SDP-a, do izbora novog rukovodstva. Upravo je ovaj izbor bio razlog zbog kojeg su zastupnici SDA i HDZ-a napustili zasjedanje.

Damir Mašić iz SDP-a je u nastavku sjedice izrazio duboko žaljenje za ono što se desilo, te dodao da je Edin Mušić (SDA) iz političkih razloga pokušao da opstruira nastavak sjednice.

– Predsjedavajući nije htio da da poslovničku intervenciju i pauzu, te je naprasno odgodio raspravu. 52 zastupnika su se izjasnila da žele nastavak sjednice, rekao je Mašić.

Zamolio je sve prisutne zastupnime da podrže izbor Elvira Karajbića za predsjedavajućeg.

Ranija dešavanja

Svemu je prethodila prava drama i žustra rasprava.

Naime, na prijeldog Klubova SDP-a, DF-a i Naše Stranke za predsjedavajućeg je predložen Elvir Karajbić (SDP), nakon čega je Edin Mušić iz SDA odgovorio da klubovi podnose prijedloge za predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća, te da još nemaju pisane dokumente koji propisuju formiranje klubova.

Potom je Mušić prekinuo sjednicu, a zastupnici SDA i HDZ-a napustili zasjedanje.  U sali Predstavničkog doma osatli su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF), Naše stranke (NS), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Pokreta demokratske akcije, Naroda i pravde koji su negodovali da se današnja konstituirajuća sjednica odgodi.

Uskoro je iz SDP-a medijima dostavljen i dokument koji je demantirao Mušićeve tvrdnje, a iz kojeg se vidi da su klubovi formirani.

Nakon održanih konsultacija, blok pomenutih stranaka koji je ostao u sali skupio je 52 potpisa kojom su zatražili i dobili nastavak konstituirajuće sjednice.  Poziv sa 52 potpisa poslat je i na adrese SDA i HDZ, čije se zastupnike pozivalo da se vrate na sjednicu, što oni nisu učinili.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*