Dačić optužuje Albaniju za nerede na utakmici, brat premijera Rame pušten na slobodu

Srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić ocijenio je incident na sinoćnoj nogometnoj utakmici Srbija-Albanija kao smišljenu i unaprijed planiranu političku provokaciju i neizravno potvrdio da je u incident umiješan brat albanskog premijera Edija Rame, naglasivši da Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za prekid utakmice.

Utakmica Srbija-Albanija prekinuta je u 44. minuti pri rezultatu 0:0 nakon što se par minuta prije toga nad terenom pojavila letjelica na daljinsko upravljanje – dron, koja je nosila zastavu sa simbolima Velike Albanije i likovima dvojice albanskih vođa.

Srbijanski nogometaš Stefan Mitrović uspio je uhvatiti zastavu, ali su na njega nasrnuli albanski nogometaši što je izazvalo tuču i naguravanje na terenu u koju se umiješalo i nekoliko desetina navijača, pa je utakmica poslije prekinuta.

“Ovo se nikad nije dogodilo ni na jednoj nogometnoj utakmici i unaprijed je pripremljeno. Za mene je glavno pitanje kako će reagirati Evropska unija i UEFA. Jer, da je netko iz Srbije razvio zastavu ‘Velike Srbije’ u Tirani ili Prištini to bi već bilo na dnevnom redu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, rekao je Dačić za “Blic”.

Prema Dačićevoj ocjeni ovaj događaj ima političku dimenziju.

“U ovom incidentu naručito je sporna činjenica da je to napravio brat premijera Albanije koji bi ovdje trebao biti gost. Sve to stavlja političku dimenziju na cijeli događaj i ovo je politička provokacija”, rekao je Dačić.

Srbijanski šef diplomatije izjavio je da su u utorak tokom cijelog dana diplomati iz EU vršili pritisak da se albanski navijači, koje su srbijanske službe reda htjele zadržati na aerodromu, puste na stadion, iako nisu imali ulaznice.

“Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za prekid ove utakmice”, izjavio je Ivica Dačić.

Beogradski mediji javili su da je brat albanskoga premijera Edija Rame, navodeći njegovo ime kao Olsi ili Orfi Rama, uhapšen sinoć u VIP loži zbog sumnje da je organizirao indicent na utakmici Srbija-Albanija.

“Blic” je poslije objavio i da je Rama, inače američki državljanin, pušten na slobodu.

Pozivajući se na izjave očevidaca, “Blic” navodi da je Rama prilikom uhapšen pokazao američki pasoš i izjavio: “Ja sam američki državljanin i ništa mi ne možete”.

Kod Rame (45) je pronađen i daljinski upravljač kojim je navodio letjelicu.

S Ramom su, navodno, privedeni i ostali članovi albanske delegacije iz VIP lože, ali su i oni pušteni. Po tvrdnjma izvora iz MUP-a Srbije oni su pušteni jer im se zbog štrajka advokata u Srbiji “nije mogao osigurati advokat po službenoj dužnosti”.

Članovi albanske delegacije su, potom, prema saznanjima beogradskih medija, sa stadiona ispraćeni na aerodrom Nikola Tesla na charter let za Tiranu.

Beogradski mediji pišu da se incident dogodio u jeku nagovještaja poboljšanja odnosa Srbije i Albanije, u kontekstu kojih je za 22. oktobra najavljena posjeta premijera Edija Rame Beogradu, što bi bio prvi slučaj dolaska jednog albanskog premijera u Srbiju u posljednjih gotovo sedam desetljeća.

Srbijanska nacionalna zračna kompanija Air Serbia uspostavila je 23. septembra liniju Beograd-Tirana s tri leta sedmično, a uz promotivni let istaknuto je upravo da je nova linija otvorena uoči dolaska premijera Albanije u Beograd, prenosi Hina.

(MOJportal)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*