U Astani počela 11. runda mirovnih pregovora o Siriji

Sastankom delegacija Rusije i režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u Astani je danas počela 11. runda mirovnih pregovora o Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegacije iz Moskve i Damaska jutros su održale konsultativni sastanak u glavnom gradu Kazahstana, a tokom dana i sutra će se sastancima pridružiti i delegacije Turske, Irana i sirijske opozicije.

Šef ruske delegacija i specijalni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Siriju Aleksandr Lavrantiev kazao je jutros da će na dnevnom redu pregovora biti pitanja formiranja ustavotvorne komisije, situacija u Idlibu, problemi izbjeglica i borba protiv terorizma.

Uporedo s tim, delegacije će tokom dvodnevne runde pregovora bit će održan i novi sastanak radne grupe za organiziranje razmjene zarobljenika u Siriji. Ta grupa je prošle sedmice realizirala razmjenu po deset zarobljenika.

U Astanu je stigao i odlazeći specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura. On je u kratkom obraćanju novinarima ispred hotela “Ritz Carlton“ izrazio nadu da će biti ostvaren konkretan napredak u formiranju komisije koja će napisati nacrt novog ustava Sirije.

Izvori bliski sirijskoj opoziciji saopćili su da će šef delegacije te strane Ahmed Tuma insistirati da se pregovara i o nasumičnim hapšenjima i kreiranju adekvatnih uvjeta za povratak izbjeglica i obnovu Sirije.

U Astani će uskoro konsultativni sastanak održati i delegacije Turske i opozicionih snaga iz Sirije, kao i delegacija Turske, Rusije i Irana.

Glavni pregovori bit će održani sutra kada će za pregovarački stol sjesti sve delegacije.

Turske i iranske delegacije predvode zamjenici ministara vanjskih poslova tih zemalja Secat Onal i Husein Ensari.

Posredstvom Turske, Rusije i Irana mirovni pregovori za Siriju u Astani su počeli u januaru prošle godine. Delegacije su se u devet navrata sastajale u Astani, a posljednja runda pregovora održana je u ruskom Sočiju.

Cilj mirovnog procesa je uspostava primirja i rješavanje duboke krize u Siriji koja je već sedmu godinu poprište građanskog rata.

Cijeli proces se vodi pod nadzorom Ujedinjenih nacija, a već su načinjeni pozitivni iskoraci ka rješavanju političke krize u Siriji.

Definirane su posebne zone deeskalacije za koje je dogovoren prekid sukoba. Posebne komisije rade na pripremi razmjene zarobljenika, a na posljednjem sastanku u Sočiju započet je i proces formiranja komisije za izradu novog ustava Sirije.

(federalna.ba/AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*