Danas Svjetski dan bijelog štapa

Nezvanična statistika pokazuje da u BiH ima oko pet hiljada slijepih osoba od čega ih je u FBiH oko 2.200. Do podataka o zapošljavanju slijepih osoba još je teže doći jer se to stanje brzo mijenja, odnosno oni brzo dobivaju ali i/li gube posao.

Svjetski dan bijelog štapa obilježava se od 1964. godine, a namjera je javnost informirati o problemima slijepih osoba. Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država proglasio je taj dan Danom bijelog štapa, a prerastao je u Svjetski dan slijepih.

U povodu Dana bijelog štapa, na inicijativu učenika Hemijske škole Tuzla, a u partnerskim odnosima s učenicima Gimnazije “Ismet Mujezinović”, Rudarske škole, OŠ “Miladije”, Udruženjem građana oštećenog vida i Doma mladih Tuzla, danas će biti realizirano niz aktivnosti kako bi se javnosti pokazalo da slijepe i slabovidne osobe zaslužuju jednake šanse, te kako bi se kod svih članova društvene zajednice izazvalo razumijevanje za ova lica.

U sklopu aktivnosti planirano je:

– podjela prigodnih afiša na dvije lokacije u gradu,kod TC Omega na Sonom trgu u 11 h,

– u 17 h, u Domu mladih, radionicu za predstvnike Vijeća učenika, te okrugli sto koje će mladima približiti načine pomoći slijepim i slabovidnim osobama, pogotovo mladima u školi.

– čišćenje Klosterske ulice i druženje sa slijepim i slabovidnim koje organiziraju učenici OŠ “Miladije” od 14 h.

Očekuje se učešće učenika iz 10-tak osnovnih i srednjih škola, predstavnika roditelja slijepe i slabovidne djece, kao predstavnika općine Tuzla (službe za komunalne djelatnosti).

U sklopu obilježavanja Dana bijelog štapa, učesnici i gosti okruglog stola, koji će se održati u Domu mladih u 17 h, (15.10.), će imati priliku vidjeti i lutkarsku “predstavicu” lutkarstvom sjena “Trgovac i prosjek” prema istoimenoj bajci u stihu čiji je autor Tuzlak, Đuro Bakić, a izdavač Bosanska riječ Tuzla, a u izvođenju dramsko-lutkarske sekcije Srednje hemijske škole. Đuro Bakić je naš pjesnik, i sam slijep, ali neko koga sljepoća nije omela u stvaranju i djelovanju.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*