Pendeš: Saradnja OS i MO BiH sa EUFOR-om doprinosi stabilnosti u BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš primila je danas delegaciju Političkog i sigurnosnog odbora Evropske unije (PSO) koja boravi u dvodnevnoj posjeti BiH, predvođenu predsjedavajućom Sofi From-Emesberger.

Pendeš je delegaciji EU predstavila prioritete saradnje Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH sa EU u oblasti zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike, te istakla Misije ”ALTHEA” i saradnje sa snagama EUFOR-a, koja snažno doprinosi održavanju stabilnosti u BiH, kao i zajedničku saradnju sa OS BiH u oblasti obuke i izgradnji kapaciteta.

Istakla je da Oružane snage BiH učestvuju u Misiji obuke EU u Centralnoafričkoj Republici, gdje se planira povećati doprinos iduće godine, a vrlo značajnim je istakla i posebno priznanje od prošlog mjeseca, kada je PSOTC prihvaćen u Mrežu Evropskog koledža sa bezbjednost i odbranu (ESDC).

Kako je rekla, ona je podržala ideju za uspostavu Vojno-sigurnosne akademije zapadnog Balkana, koja je još u formi inicijative.

Govoreći o procesu pristupanja Evropskoj uniji, Prendeš je naglasila da MO i OS BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, u velikoj mjeri daju doprinos ostvarenju tog cilja, te da insistira na profesionalnosti i odgovornosti izvan bilo kakvih političkih uticaja.

Delegaciju PSO Savjeta EU je sačinjavalo 28 ambasadora, a na sastanku koji je održan u Domu OS BiH u Sarajevu bio je i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunar Vigemark.

Pendeš je zahvalila Vigemarku za odličnu saradnju koju MO BiH ima s Delegacijom EU u BiH u mnogim zajedničkim projektima.

Predstavnici PSO-a su zahvalili Pendeš na doprinosu OS BiH u operacijama EU za upravljanje krizama u Trening misiji Evropske unije (EUTM) u Centralnoafričkoj Republici, te podržali nastojanja MO BiH u procesu EU integracija i ispunjavanja zakonom propisanih nadležnosti, saopšteno je iz MO BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*