Pregledna konferencija o ispunjavanju sigurnosnih obaveza BiH

Više od 80 učesnika iz odbrambenih i sigurnosnih institucija, civilnog društva, akademske zajednice i međunarodnih organizacija okupilo se na preglednoj konferenciji o ispunjavanju sigurnosnih obaveza Bosne i Hercegovine prema OSCE-u i Ujedinjenim nacijama.

Ova godišnja konferencija bila je usmjerena na analizu napretka koji je BiH postigla u ispunjavanju međunarodnih sigurnosnih obaveza na polju demokratskog nadzora, kontrole naoružanja, malog oružja i lakog naoružanja, te zaliha konvencionalne municije.

Također, razmatran je napredak u drugim veoma važnim područjima, kao što su jačanje institucionalnog okvira za prevenciju i borbu protiv terorizma, preventivnih mjera protiv nasilnog ekstremizma, cyber sigurnosti i borbe protiv cyber kriminala.

Cilj konferencije je da se izvrši procjena napretka koji je BiH ostvarila u poštivanju obaveza te da se izrade preporuke za provedbu aktivnosti usmjerenih na stvaranje preduvjeta za unapređenje kapaciteta vlasti kako bi odgovorili na savremene i složene sigurnosne prijetnje.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov ocijenio je da je na skupu potvrđena predanost osiguranju mira, sigurnosti i razvoja u BiH i naglašen značaj saradnje na izgradnji kapaciteta potrebnih za rješavanje ovih pitanja na održiv način.

– BiH je postigla napredak u jačanju institucionalnih kapaciteta potrebnih za pružanje usluga građanima u sektoru sigurnosti, kao i u provedbi svojih međunarodnih obaveza – ocijenio je Khoshmukhamedov.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton naglasio je da sve veće korištenje informacionih i komunikacionih tehnologija u političke, vojne i kriminalne svrhe dovodi u rizik međunarodni mir.

– Od velikog je značaja da vlasti shvate ovu prijetnju ozbiljno i izgrade kvalitetnu infrastrukturu u oblasti cyber sigurnosti. U skladu s tim, postupajući po zahtjevu Ministarstva sigurnosti BiH, pokrenuli smo širu diskusiju i formirali neformalnu radnu grupu za izradu strateškog okvira za cyber sigurnost – dodao je.

Pregledna konferencija predstavlja važnu platformu za konstruktivnu diskusiju, na kojoj učestvuju domaći i regionalni stručnjaci u oblasti sigurnosti koji predlažu konkretne aktivnosti koje će omogućiti stvaranje sigurnijeg okruženja za bh. građane, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*