Hahn danas u Prištini zbog uvođenja stopostotnih carina BiH i Srbiji

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn razgovarat će danas u Beograd sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, potom odlazi u Prištinu.
Prema nezvaničnim informacijama, Hahn i Vučić trebalo bi da razgovaraju o evropskim integracijama i problemima u odnosima Beograda i Prištine poslije uvođenja taksi od 100 posto na robu iz centralne Srbije i BiH.

Vučić bi poslije sastanka trebalo da se obrati javnosti, javili su beogradski mediji.

Iz Evropske komisije najavljeno da će Hahn tokom posjete Prištini pozvati vlasti da povuku odluku o uvođenju taksi od 100 posto na robu iz Srbije i BiH.

“Evropski komesar će ponoviti stav EU u kojem se poziva na povlačenje ove odluke i naglašava potreba za pobošljanjem dobrosusjedskih odnosa i saradnje u regionu”, navodi se u saopštenju, prenosi Srna.

Hahn će se tokom posjete Prištini sastati sa predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, predsjednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem, premijerom Ramushom Haradinajem, te predstavnicima opozicije.

Poslanici Srpske liste od juče se nalaze u zgradi parlamenta u Prištini, gdje čekaju da se sastanu sa Hahnom.

Poslanici žele da upoznaju Hahna o situaciji na Kosovu i potencijalnoj humanitarnoj krizi sa kojom će se suočiti srpski narod zbog uvođenja stopostotni taksi na robu iz centralne Srbije i BiH.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*