U Tuzli obilježen Dan bijelog štapa

Svake godine povodom Dana bijelog štaba, u cijelom svijetu udruženja slijepih organizuju prigodne aktivnosti. Zahvaljujući saradnji sa JKP Komunalac Tuzla i Osnovnom školom Miladije, Udruženjem građana oštećenog vida iz Tuzle, organizovalo je čišćenje dijele Klosterske ulice.

Prema riječima Tife Tučić, izvršne direktorice Udruženjem građana oštećenog vida, ovom akcijom se željelo ukazati na brojne prepreke sa kojima se slijepe osobe susreću u kretanju gradom. „Ono što je slijepima prepreka, osobe koje vide praktično ne primjećuju. Kada smo i kod drugih stvari koje su drugim građanima dostupne, slijepe osobe su daleko od ravnopravnosti. Na margini su društva, svrstane su samo u područje socijalne zaštite, a njihova prava su svedena na bijeli štap i tamne naočale, preko Zavoda zdravstvenog osiguranja“, kazala je Tifa Tučić.

Među onima koji u ovakvim i sličnim aktivnostima podržavaju slijepe osobe su i učenici Osnovne škole Miladije. Kako je kazala nastavnica ove škole Aleksandra Selimović, saradnja traje već pet godina, kada su zajedinički proslavili Novu godinu. U toku 2014.godine najveća aktivnost je rad na zvučnim udžbenicima za biblioteku, namjenjenim za slijepe i slabovidne osobe.

„Htjeli smo da pokažemo građanima, da slabovidne osobe imaju probleme sa kretanjem. Mi koji vidimo imamo probleme, a posebno slabovidni. Želimo prvenstveno naše učenike da upoznamo sa problemima sa koji se susreću slijepi, i nastojimo da u ovim akcijama svaki put učestvuju drugi učenici, kako bi naučili nešto novo“, izjavila je Selimović.

Učešće u aktivnostima pored OŠ Miladije, uzeli su i učenici Hemijske i Rudarske škole, te Gimnazije Ismet Mujezinović. Nakon čišćenja ulica, program i druženje za sve učesnike je nastavljen u OŠ Miladije.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*