Tužilaštvo BiH: Cvijan Tomanić optužen za ratni zločin

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Cvijana Tomanića, koji se tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen nad žrtvama bošnjačke i albanske nacionalnosti u mjestu Glumina kod Zvornika tokom 1992. godine.

Tomanić je optužen da je, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS) usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je Tomanić pucnjevima iz pištolja ubio civila albanske nacionalnosti te naredio preostalim civilima, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, da ukopaju njegovo tijelo.

On se također tereti i za odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se gubi svaki trag, nakon čega su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice Crni Vrh kraj Zvornika.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 28 svjedoka, uključujući i njih šest za koje su predviđene mjere zaštite, kao i prilaganjem više od 200 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*