Mandatar za sastav nove Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto

Predstavnici šest političkih stranaka (SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i pravda i NBL) koje čine skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo danas su potpisali dokument o zajedničkom djelovanju u mandatnom periodu 2018-2022. godina u Kantonu Sarajevo i predstavili mandatara za sastav nove Vlade Kantona Sarajevo Edina Fortu iz Naše stranke.

“U decembru ćemo završiti proces formiranja nove Vlade budući da je on pri kraju”, poručio je Forto.

U cilju rješavanja problema oko zagađivanja zraka istekao je da se u narednim danima mogu dogovoriti hitne mjere navodeći da „ukoliko se želi otkriti uzrok to ne može biti preko noći jer to zahtijeva rad u cijelom mandatu“.

Nakon potpisivanja dokumenta politički direktor SDP-a BiH Damir Mašić kazao je da je bilo zadovoljstvo raditi sa svim predstavnicima stranaka skupštinske većine i da to „nije priča koja će trajati samo do izbora vlade nego i više od jednog mandata“.

“Ovo je jedan veoma pošten dogovor i mislim da će od njega najviše koristi imati građani Kantona Sarajevo”, dodao je Mašić.

Član Predsjedništva Demokratske fonte Milan Dunović izrazio je nadu da će potpisnice ispuniti sebi same zadate rokove za ispunjenje prioritetnih, ali i dugih ciljeva sadržanih u usaglašenom dokumentu.

“Ovaj dokument je potvrda da je istina ono što smo govorili u proteklih mjesec i po dana – da se u rekordnom kratkom vremenu može dogovoriti šest stranaka kada se ti principi i mjere postave ispred stranačkih interesa”, rekao je predsjednik Naroda i Pravde i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković.

Potpisnicima dokumenta predsjednik Nezavisne bh. liste Ibrahim Hadžibajrić poželio uspješan rad u naredne četiri godine.  “Sada idemo u daljnu proceduru kada je u pitanju mandatar i imenovanje nove Vlade. Želimo da se ti procesi ubrzaju a mislimo da će to biti u narednih petnaestak dana”, kazao je Mirvad Kurić uime SBB-a BiH.

Potpisnici su istakli da su spremni za stvaranje ambijenta za unapređenje sigurnosne situacije i borbu protiv korupcije, kao i da provode mjere u cilju podizanja kvaliteta životne sredine, smanjenja onečišćenja zraka i sprečavanja drugih ekoloških rizika.

Također, jednu od aktivnosti koju će nastojati provesti je i preispitivanje efikasnosti svih nadzornih i upravnih odbora pod ingerencijom Kantona Sarajevo.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*