Srbija i BiH uputiće zajedničko pismo EU zbog carina s Kosova

Srbija i Bosna i Hercegovina će uputiti zajedničko pismo državama članicama Evropske unije povodom uvođenja stopostotne carine na robu iz te dvije zemlje, jer je to posljednja šansa da EU zatraži od Prištine hitno i neodložno ukidanje pomenutih mjera, saglasili su se danas u Beogradu ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić i ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Ljajićevog kabineta, Ljajić i Šarović su tom prilikom konstatovali da je zbog uvedene takse od 100 odsto, trgovina Srbije i BiH s Prištinom praktično onemogućena.

Dvojica ministara izrazila su zabrinutost zbog neučinkovitosti i blagih reakcija međunarodne zajednice, koja do sada nije ubijedila Prištinu da povuče barijere.

Ljajić i Šarović su se u tom smislu dogovorili da upute zajedničko pismo državama članicama EU, s obzirom da se 17. decembra održava Savjet za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Kosova, na kome će biti razmatrano kako institucije u Prištini primjenjuju SSP.

Oni su ocijenili da je to posljednja šansa da EU zatraži od Prištine hitno i neodložno ukidanje pomenutih mjera ili će u protivnom biti neophodno zatražiti suspenziju SSP između EU i Kosova.

“Naime, povećanim carinskim stopama ne krši se samo CEFTA sporazum i SSP, već se radi o gruboj povredi temeljnih ljudskih prava i sloboda, a prije svega prava na slobodan protok ljudi, roba i kapitala, kao i prava na liječenje”, navedeno je u saopštenju.

Ljajić i Šarović su se saglasili da i ubuduće koordinariju sve korake i aktivnosti prema međunarodnim institucijama, kako bi mjere Prištine što prije bile ukinute.

(federalna.ba/AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*