OSBiH bogatije za 64 mlada oficira, među njima i 16 žena

Na svečanosti održanoj u Domu Oružanih snaga (OS) BiH danas je promovisana Peta klasa oficira OSBiH.  Šezdeset i četvero mladih potporučnika, povodom polaganja svečane zakletve, dobilo je certifikate o uspješno završenoj temeljnoj obuci i ugovore o prijemu u profesionalnu vojnu službu (PVS).

Čestitke tim povodom, između ostalih, uputili su zamjenik ministrice odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, istakavši značaj podmlađivanja oficirskog kora i sastava OSBiH u skladu s utvrđenim kriterijima i standardima.

“To je kontinuitet procesa koji traje već dugi niz godina i korespondira s ukupnim kontekstom našeg plana i opredjeljenja za obnavljanje OSBiH, kako vojnicima i podoficirima, tako i oficirima”, izjavio je Jusić za medije.

On je potcrtao je značaj današnjeg čina u svjetlu očekivanja koja se vežu za sutrašnji sastanak ministara vanjskih poslova zemalja-članica NATO-a u Briselu, a u kontekstu pozitivnih signala u pogledu aktivacije MAP-a (Akcijskog plana za članstvo u NATO-u), odnosno odobravanja prvog godišnjeg nacionalnog programa za BiH.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović rekao je da su OSBiH od danas bogatije za 64 nova mlada oficira, od kojih 16 oficirki, podsjećajući da je od 2013. godine počeo intenzivan proces podmlađivanja kadrova, izgradnje sposobnosti i kapaciteta.

“Kapaciteti za obuku OSBiH danas su neuporedivo kvalitetniji i bolji. Kroz naše centre za obuku pripadnici OS se mogu pripremiti za sve ono što Zakon o odbrani BiH propisuje, uključujući i aktivnosti koje podrazumijevaju angažovanje van Bosne i Hercegovine, odnosno učešće u sklopu mirovnih misija”, kazao je Mašović.

Najbolja polaznica u sklopu Pete klase oficira OSBiH, potporučnica Tanja Cvetković, novinarima je kazala da je oficirski poziv velika čast i privilegija, naglašavajući kako će se truditi da opravda ukazano povjerenje i maksimalno angažovati na daljnjem ličnom usavršavanju.

Istovremeno, poručila je svim mladim ljudima širom BiH da se prijavljuju na konkurse Ministarstva Odbrane (MO) BiH-a i iskoriste pruženu priliku.

Svečanoj ceremoniji u sarajevskom Domu OSBiH, uz visoke zvaničnike MOBiH-a i OSBiH, prisustvovali su zvaničnici Ambasade Velike Britanije u BiH i vlasti u BiH, kao i najviši zvaničnici NATO-štaba Sarajevo i EUFOR-a, te članovi vojno-diplomatskog kora i rodbina i prijatelji pripadnika Pete klase OSBiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*