Mostar: Prva faza uništavanja bombe iz Drugog svjetskog rata

Federalna uprava Civilne zaštite u 14.00 sati počinje prvu fazu transporta i uništavanja avionske bombe pronađene 1. decembra u mostarskom naselju Jasenice. Bomba je američke konstrukcije iz perioda Drugog svjetskog rata, bruto mase 238 kilograma, a eksplozivno punjenje teško je 121 kilogram.

FCUZ moli građane da se tokom ove akcije pridržavaju uputstava ovlaštenih policijskih službenika i pripadnika civilne zaštite kako ne bi ugrozili vlastitu i sigurnost cijele operacije.

Prema Operativnom planu transporta i uništavanja, u prvoj fazi će bespilotnom letjelicom biti pregledan teren u radijusu 500 metara. Bit će upozoreno stanovništvo iz naselja koja se nalaze u radijusu do 250 metara, uklonjena parkirana vozila u radijusu do 150 metara, pripremljena pripravna vatrogasna i sanitetska podrška, te privremeno obustavljen saobraćaj na saobraćajnici zapadno od mjesta pronalaska bombe.

Stanovništvo u radijusu od 500 metara bit će obaviješteno o mjestu i vremenu izvođenja operacije.

Bomba će biti osigurana i utovarena na prikolicu do početka transporta.

Transport bombe počet će sutra u pet sati ujutro i kretat će se rutom: Jasenica – most Blaževica – magistralni put M17 – pravac Bijela. Predviđeno je da transport bude završen do šest sati.

Bomba će biti uništena na mjestu predviđenom za te namjene. U slučaju da vremenske prilike budu takve da ne bude moguće sigurno provesti aktivnosti iz ovog plana, operacija može, uz konsultacije učesnika, biti odgođena.

Bomba je pronađena 1. decembra na mjestu gdje se eksploatiše šljunak, nakon što je zajedno sa materijalom koji se odronio pala sa visine od oko četiri metra.

Prilikom procjene stanja bombe na licu mjesta je pronađena aktiv-pasiv žica, što može značiti da upaljači nisu armirani. Prednji upaljač je deformisan, a na zadnjem je vidljiv lom armirajuće lule.

Avionska bomba se trenutno nalazi u majdanu za separaciju šljunka na kojem je pronađena na dubini od oko četiri-pet metara i moguć joj je pristup vozilima.

Zapadno od mjesta pronalaska bombe na udaljenosti od 200 metara nalaze se regionalni put i individualni stambeni objekti.

Na udaljenosti od 300 metara južno su individualni stambeni objekti, a oko 550 metara istočno bivši heliodrom.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*