U Mostaru konferencija “Pravosuđe-trenutno stanje i perspektiva”

Danas u Mostaru počinje dvodnevna konferencija “Pravosuđe – trenutno stanje i perspektiva” koju organizuje Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Uredom Specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH i Američkom agencijom za međunarodni razvoj.

Riječ je o četvrtoj konferenciji na kojoj se nastavlja praksa razvijanja dijaloga o tekućem procesu reforme pravosuđa.

Prvog dana konferencije ocjenjivaće se učinak nosilaca pravosudnih funkcija sa naglaskom na nedavno usvojene kriterije za ocjenjivanje sudija, tužilaca, predsjednika sudova, glavnih tužilaca te predsjednika sudskih odjeljenja i šefova odjela u tužilaštvima.

Također, prvog dana konferencije bit će predstavljena inicijativa VSTV-a BiH za izmjenu Zakona o VSTV-u BiH kroz Peer Review preporuke Evropske komisije i Akcione planove VSTV-a BiH, kao i zaključci Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost (SAA) od 28. i 29. novembra 2018. godine.

Narednog dana planiran je rad učesnika u tri radne grupe o temi: Efikasnost i kvalitet sudova i tužilaštava, Organizovani kriminal i korupcija i Nezavisnost, odgovornost i integritet.

Učesnicima konferencije obratit će se predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Kaldun Sino (Khaldoun Sinno) i direktorica Ureda za demokratizaciju pri Misiji USAID-a u BiH Šenli Pinćoti (Shanley Pinchotti).

Učesnici konferencije su predsjednici sudova, glavni tužioci, predstavnici strukovnih udruženja, izvršene vlasti te gosti iz međunarodne zajednice.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*