Inzko i Hearne: Urgentno rješavati probleme i otkočiti problem formiranja vlasti

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) okončali su dvodnevni sastanak na kojem su razmatrali trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini i izazove s kojima se država suočava.
PIC je usvojio komunike, kojeg Rusija nije podržala zbog neslaganja, te je izdvojila mišljenje.

”Uprkos toj činjenici, međunarodno zajednica ostaje u ujedinjenja u podsticanju i ohrabrenju razvoja stabilne i napredne BiH”, rekao je nakon sjednice visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Jedna od tema dvodnevnog zasijedanja bili su rezultati oktobarskih izbora.

”Političke stranke se ponovo pozicioniraju u postizbornom periodu, što na mnogo načina dalje komplikuje političku scenu i ne doprinosti atmosferi koja odgovara formiranju novih organa vlasti i fundamentalnoj promjeni u pristupu koji će ovu zemlju vratiti na pravi kurs”, naveo je Inzko.

On je istakao da je OSCE predstavio opširnu procjenu o provođenju izbora, iz koje je očigledan zaključak.

”BiH mora napraviti hitne korake u izbornom sistemu koji će ponovo vratiti povjerenje javnosti u integritet izbornog procesa, inače će provođenje izbora imati sve manje smisla”, precizirao je visoki predstavnik u BiH.

Formiranje organa vlasti takođe je bila tema dvodnevnog zasjedanja.

”Imajuću u vidu dodatne korake koji su potrebni za konstituisanje organa vlasti u FBiH i na državnom nivou, ovaj proces u RS po svemu sudeći biće završen mnogo ranije”, kazao je Inzko.

Konstatovao je da političke stranke nisu uspjele doći dodogovora kada je u pitanju delegiranje delegata u Dom naroda FBiH.

”Bez dogovorene formule za izbor delegata u federalni Dom narodam formiranje organa vlasti u FBiH će biti usporeno. Međutim, na osnovu prethodne prakse konstituisanje Vijeća ministara BiH bi takođe moglo da bude odloženo zbog poteškoća da se formira Dom naroda Parlamenta BiH”, podsjetio je Inzko.

On je ukazao na činjenicu da PIC prati politički razvoj situacije na dnevnoj bazi, te da je svjestan da postoji retorika podjele i nakon izbora.

”Brojni problemi koji proizlaze iz formiranja organa vlasti na nivou FBiH, te državnih organa, uključujući i suspenziju isplata iz budžeta, uticaće i na sve segmente društva. Sve ovo podvlači urgentnost rješavanja ovog problema”, kazao je Inzko.

On je poručio kako je PIC utvrdio nekoliko prioriteta za nove ograne vlasti u BiH.

”Oni su navedeni u komunikeu. Tu imamo završetak radova na Upitniku Evropske komisije, borbu protiv korupcije, socio-ekonomske rezultate, jačanje poslovnog okruženja i unapređenje javnih usluga”, zaključio je Inzko.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Dennis Hearne poručio je da je Upravni odbor PIC-a podsticao političke i institucionalne lidere u BiH da se bez daljeg odlaganja uključe u konstruktivan dijalog u duhu kompromisa, kako bi se omgućilo blagovremeno formiranje funkcionalnih zakonodavnih i izvršnih vlasti.

”Upravni odbor PIC-a takođe je pozvao ove institucije da se suzdrže od blokiranja i opstrukcija izbornih rezultata”, naglasio je Hearne.

Kako je rekao, jasan je zahtjev političkih direktora da politički i institucionalni lideri u BiH rade u pravcu dijaloga i saradnje, te da ne bude retorike koja unosi nove podjele, kao i da rade na način koji je u skladu sa stabilnošću i progresom.

Hearne je podsjetio da se danas PIC danas zvanično sastao sa novim članovima Predsjedništva BiH.

”Nakon pozdravljanja, predsjedavajući Predsjedništva BiH napustio je sastanak, zbog prisustva zastave BiH, što je u skladu sa Zakonom o zastavi BiH”, rekao je on.

Kako je naveo, današnji sastanak bio je posvećen novim izazovima.

”Dok neki imaju različita mišljenja i perspektive, takođe imamo zajednička mišljenja i ciljeve da radimo za dobrobit BiH”, zaključio je on.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*