Krišto, Zvizdić, Nikšić i Radmanović predloženi za kolegij

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u novom sazivu danas su, na konstituirajućoj sjednici, dali i potpisali svečanu izjavu.

Nakon toga prisupilo se izboru predsjedavajućeg te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Privremena predsjedavajuća, najstarija poslanica u novom sazivu, Nada Mladina, informirala je poslanike da u skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma predsjedavajući Doma treba da bude iz hrvatskog naroda, prvi zamjenik predsjedavajućeg iz bošnjačkog, a drugi zamjenik predsjedavajućeg iz srpskog naroda.

Naime, Poslovnikom je propisano da, nakon što poslanici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

Predsjedavajući ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Poslanik Nikola Lovrinović je, u ime kluba HDZ-a BiH, za predsjedavajuću Predstavničkog doma predložio Borjanu Krišto.

Poslanik Adil Osmanović je, u ime kluba SDA, za prvog zamjenika predsjedavajućeg predložio Denisa Zvizdića, dok je poslanik Saša Magazinović u ime kluba SDP-a, za tu poziciju predložio Nermina Nikšića.

Snježana Novaković-Bursać je, u ime SNSD-a, za drugog zamjenika predsjedavajućeg predložila Nebojšu Radmanovića.

Nakon što su izneseni ovi prijedlozi, poslanik Staša Košarac je i ume kluba SNSD-a zatražio polusatnu pauzu koja je u toku.

Nakon pauze poslanici bi se trebali izjasniti o iznesenim prijedlozima.

Uručena uvjerenja o dodjeli mandata poslanicima u Predstavničkom domu PSBiH

Članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine uručili su danas uvjerenja o dodjeli mandata poslanicima u Predstavničkom domu  Parlamentarne skupštine BiH izabranim na Općim izborima u oktobru ove godine.

Prije toga su poslanici potpisali izjavu o prihvatanju mandata.

Poslanici Socijaldemokratske partije BiH i Partije demokratskog progresa nisu preuzeli uvjerenja o dodjeli mandata.

Predstavnički dom državnog parlamenta sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

U skladu sa izbornim rezultatima, s prostora Federacije BiH u novom sazivu Predstavničkog doma SDA će imati osam poslanika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko će imati i SDP BiH. DF će imati tri poslanika, SBB BiH i Naša stranka po dva, dok će po jednog poslanika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA.

Iz Republike Srpske u Predstavničkom domu državnog parlamenta bit će šest poslanika SNSD-a, tri poslanika SDS-liste, dva poslanika PDP-a, dok će po jednog poslanika imati DNS, Socijalistička partija i SDA.

Izabrani poslanici u parlament BiH u mandatu 2018 – 2022. su:

Stranka demokratske akcije (SDA): Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Edin Mušić, Halid Genjac, Alma Čolo i Adil Osmanović

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH: Predrag Kožul, Darijana Katić, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović i Borjana Krišto

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH: Enver Bijedić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Nada Mladina i Nermin Nikšić

Demokratska fronta: Zlatan Begić, Dženan Đonlagić i Vlatko Glavaš

Savez za bolju budućnost: Damir Arnaut i Edita Đapo

Naša stranka: Predrag Kojović i Mirijana Marinković-Lepić

Nezavisni blok: Aida Baručija

Pokret demokratske akcije: Mirsad Kukić

Stranka demokratske aktivnosti: Jasmin Emrić

Savez nezavisnih socijaldemokrata: Nebojša Radmanović, Staša Košarac, Vojin Mitrović, Nenad Stevandić, Dragan Bogdanić i Snježana Novaković-Bursać

Srpska demokratska stranka: Obren Petrović, Dragan Mektić i Mirko Šarović

Partija demokratskog progresa: Branislav Borenović i Mira Pekić

Demokratski narodni savez: Nenad Nešić

Socijalistička partija: Jakov Galić

(federalna.ba/Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*