Puna podrška evroatlantskom putu BiH

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš očekuje da će državne institucije uskoro usvojiti Prvi nacionalni godišnji plan i da će nakon što ga NATO usvoji, biti aktiviran Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) za BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Pendeš je nakon sastanka sa slovačkim kolegom Peterom Gajdošom u Sarajevu govorila o saradnji dvije zemlje, kao i pozivu NATO-a da BiH usvoji Prvi nacionalni godišnji program, na putu ka članstvu u NATO-u.

Ministrica je izjavila kako je posjeta delegacije predvođena Gajdošom došla nakon jučerašnjeg sastanaka ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu, gdje je BiH dobila pozitivnu vijest koja obavezuje zemlju u njenim daljim aktivnostima.

”Mir, sigurnost, stabilnost Evrope, ali i ovog dijela  jugoistoka Evrope je nešto oko čega smo se zajednički složili i na čemu zajedno trebamo raditi“, rekla je Pendeš.

Zahvalna je svim predstavnicima Slovačke, jer je ambasada te zemlje ove godine bila ambasada – kontaktna tačka za NATO, kada je riječ  o BiH. Zahvalila je na podršci za aktiviranje MAP-a i cjelokupnoj podršci na putu BiH ka Evropskoj uniji (EU).

Pendeš je kazala kako postoje široka područja na kojima bi mogla biti ostvarena bilateralna saradnja BiH i Slovačke.

Dogovoreno je da uskoro dođe do razmjene posjete načelnika zajedničkih stožera koji će jasnije definirati određene aktivnosti.

”Obzirom da BiH aktivno sudjeluje u mirovnim misijama i NATO vođenim operacijama, UN vođenim operacijama i operacijama pod pokroviteljstvom EU, a u to su uključene i slovačke snage,  i to je jedno područje o kojem možemo razgovarati”, dodala je Pendeš.

Centar za mirovne operacije i škola za deminiranje je nešto što BiH može ponuditi, dodaje Pendeš i vjeruje da će sljedeći susret na najvišoj razini uroditi potpisivanjem značajnijeg bilateralnog sporazuma između dvije zemlje.

Upitana za Aktiviranje MAP-a, Pendeš je podsjetila kako je partnerima dostavljena draft verzija Prvog nacionalnog godišnjeg programa, a sadržano je sve ono što je BiH uradila u posljednjih nekoliko godina, a odnosi se na odluke Predsjedništva BiH, institucije koja je vodila vanjsku i odbrambenu politiku BiH, kao i aktivnosti MO kada je riječ o procesu registracije imovine i ispunjenju talinskog uslova, borba protiv korupcije, izgradnja integriteta, povećanje broja deklariranih postrojbi, sudjelovanje u NATO i UN vođenim operacijama…

Smatra kako su doprinos i napredak rezultirali time da su generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i ministri vanjskih poslova NATO-a pozvali BiH da dostavi Prvi godišnji nacionalni program.

“To znači kad, ako se sjetite uslova iz Tallina, kojim je kazano: da, mi dajemo MAP za BiH pod uslovom da se izvrši registracija imovine”, rekla je Pendeš koja je istakla kako registracija imovine nije u Prvom nacionalnom godišnjem programu, ali je ona kontinuirani proces.

Istakla je kako taj proces treba BiH, a ne NATO-u.

”Mi trebamo imati svoju imovinu registriranu. Ja očekujem da ćemo mi uskoro, kroz institucije koje trebaju, a to su na državnoj razini, usvojiti naš Prvi nacionalni program i dostaviti ga NATO-u. Po tom dostavljanju i prihvaćanju od strane NATO-a, to podrazumijeva na neki način da je aktiviran MAP i da tek onda pred BiH, svim njenim institucijama predstoji ustvari vođenje reformskih procesa u okviru politike, sigurnosti, vladavine prave i tako dalje“, rekla je Pendeš.

Gajdoš je podsjetio na slovačke vojnike koji ispunjavaju svoje zadatke u okviru misije ”Althea” i kazao kako je Slovačka vodeća zemlja kada je riječ o timovima za vezu i osmatranje. Istakao je kako dvije zemlje imaju zajedničke ciljeve na unapređivanju prosperiteta u svijetu.

Gajdoš je siguran da će biti ispunjen uslov, Godišnji nacionalni program, kada je riječ o putu BiH u NATO.

“Razgovarali smo i o bilateralnim dogovorima, o nekom balansu između naših obuka i kako bismo postigli nabolje za nas“, kazao je Gajdoš.

Istakao je kako je, kada je riječ o sljedećem koraku, rečeno da Slovačka želi i sigurna je da će on biti poduzet mnogo brže.

Osvrnuo se i na misiju ”Althea“, istakavši kako je ona pokazatelj slovačke politike na Zapadnom Balkanu.

”Rekao sam ministrici da sam spreman da razvijamo zajedničke ciljeve i da nastavimo s dosadašnjom saradnjom”, dodao je Gajdoš.

O aktiviranju MAP-a, Gajdoš je kazao kako je Alijansa spremna prihvatiti Prvi nacionalni godišnji program BiH.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*