VSTS: Vladavina zakona jedan od najvećih izazova na bh. putu ka EU

Vladavina zakona jedan od najvećih izazova na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji, a pravosuđe i ljudska prava, te pravda, sloboda i sigurnost ključne su oblasti u pregovorima BiH sa EU, rečeno je na konferenciji “Pravosuđe – trenutno stanje i perspektiva, koja je u organizaciji VSTS-a održana u Mostaru.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija istakao je da je ovo tijelo realizovalo dosta preporuka Evropske komisije.

“Kroz realizaciju preporuka Evropske komisije mi smo duboko zašli u ova poglavlja i jednog dana, kada Bosna i Hercegovina i zvanično dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, veliki dio posla će već biti završen”, rekao je Tegeltija.
Dodao je da VSTS ide korak unaprijed, te da reformskim promjenama u pravosuđu polako otvara put BiH za članstvo u EU.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Kaldun Sino pozdravio je dosadašnje napore u reformi pravosuđa, ali i istakao potrebu za daljim napretkom.

“Građani očekuju da sve pravosudne institucije pokažu konkretne rezultate reformi. Sve nedostatke potrebno je brzo riješiti i unaprijediti odgovornost svih ključnih aktera u cjelokupnom sistemu kako bi se pokazala konkretna primjena vladavine zakona u svakodnevnom životu”, rekao je Sino.

Na konferenciji koju je VSTS organizovao u saradnji sa Kancelarijom Specijalnog predstavnika EU u BiH i Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), učestvovali su brojni predsjednici sudova, glavni tužioci, predstavnici izvršne vlasti, strukovnih udruženja i gosti iz međunarodne zajednice.

Učesnici konferencije razgovarali su o aktivnostima koje je VSTS BiH preduzeo u cilju unapređenja pravosudnog sistema, te koracima koje je potrebno preduzeti u narednom periodu a tiču se ocjenjivanja nosilaca pravosudnih funkcija, efikasnosti i kvaliteta sudova i tužilaštava, organizovanog kriminala i korupcije te nezavisnosti, odgovornosti i integriteta pravosuđa, saopštili su iz VSTS-a.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*