BiH na šestom mjestu evropskih zemalja čiji bi radnici radili u inostranstvu

U poređenju sa zemljama Evrope, stanovnici Bosne i Hercegovine su na šestom mjestu po spremnosti za rad u nekoj drugoj zemlji.

Više od 78 posto ispitanika iz BiH je spremno živjeti i raditi u inostranstvu, pokazuju rezultati istraživanja koje je provela Boston konsultantska grupa (BCG), vodeća svjetska konsultantska kuća, te grupacija vodećih portala za zapošljavanje u svijetu – Network, čiji je član i portal Posao.ba.

Na prvom mjestu je Holandija čijih 94 posto ispitanika je pozitivno odgovorilo , a drugo i treće mjesto zauzimaju Francuska (94 posto) i Poljska (85 posto).

Od zemalja iz regiona, radnici iz Hrvatske su na petom mjestu sa 80 posto, a radnici iz Srbije na desetom sa 77 posto ispitanika koji bi bili spremni raditi u inostranstvu.

Ispitanici iz Bosne i Hercegovine su izabrali Njemačku kao najpoželjniju zemlju za život i rad (72 posto), zatim Austriju (60 posto), te Švicarsku (59 posto).

Skandinavske zemlje također visoko kotiraju kao poželjne destinacije, pa se tako za Švedsku izjasnilo gotovo 50 posto ispitanika, a u Norveškoj bi bilo spremno raditi 41 posto ispitanika iz Bosne i Hercegovine.

Kada su u pitanju zemlje arapskog svijeta, njih su ispitanici ocijenili kao nešto manje atraktivne, pa se tako za Katar opredijelilo 20 posto ispitanika, za Saudijsku Arabiju 17 posto, a u Kuvajtu bi bilo spremno raditi 12 posto ispitanika iz BiH.

U istraživanju su najslabije ocijenjene zemlje Afričkog kontinenta.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*