(Video) Gradonačelnik Tuzle: Vlada FBiH da, bez odlaganja, usmjeri novac na smanjenje aerozagađenja

Danas je zasijedao Kolegij gradonačelnika Tuzle. Razmatrana je informacija o preduzimanju mjera nadležnih organa u cilju smanjenja aerozagađenja, sa prijedlogom mjera. Zaključeno je da Vlada FBIH, kao osnivač Elektroprivrede BiH, što prije, bez odlaganja, ugrade uređaj za odsumporavanje u Termoelektrani. Od Vlade FBiH se zahtjeva i da sav novac ulaže u borbu protiv aerozagađenja.

Od kantonalne vlasti očekuje se donošenje Zakona koji će omogućiti kažnjavanje privrednih subjekata, koji imaju mogućnost da se priključe na Centralno grijanje, a inače se griju neekološkim energentima.

Pored toga, potrebno je povećati broj ekoloških inspektora, jer inače na području cijelog kantona djeluje samo jedan ekološki inspektor.

Kako bi se smanjilo aerozagađenje, i grad realizuje brojne mjere. Pored širenja toplifikacije, predviđene su i druge mjere, kao što su poticaji za utopljavanje zgrada, te poticaji za prelazak individualnih domaćinstava na ekološki prihvatljivo grijanje. Pored pomenutog, od Vlade FBiH traži se da sprovede saobraćajne mjere, posebno kada je u pitanju južna saobraćajnica, koja bi trebala biti zaobilaznica, što će smanjiti protok vozila kroz grad.

U priloženom videu poslušajte izjave Gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića i Mirele Uljić, pomoćnika gradonačelnika u Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove MZ.

RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*