Sarajevo: Danas protest članova Udruženja “Švicarac”

Članovi Udruženja korisnika kredita “Švicarac” najavili su za danas u Sarajevu protest kako bi ukazali na svoj težak položaj. Stotinu korisnika kredita u švicarskim francima blokirat će u 11 sati rad Hypo/Addiko banke u ulici Ferhadija uplatama rata po 0.05 pfeninga.

Očekuje se dolazak nezadovoljnih korisnika iz Mostara, Gradiške, Banjaluke,Tuzle, Živinica, Gradačca, Doboja, Bihaća…

U zrak će biti pušten 31 crni balon sa imenima korisnika kredita u švicarskim francima koji su do danas izvršili samoubistvo.

U ovom udruženju ističu da su prepušteni sami sebi, iako godinama dobijaju presude u općinskim sudovima prema kojima su ugovori potpisani s bankom pravno ništavni.

Pojedine presude su starije od šest godina jer, navode u Udruženju “Švicarac”, po žalbi Hypo/Addiko banke na izrečene općinske presude viši sudovi ne reaguju.

S druge strane, ističu kako su sudovi ažurni kada treba prodavati nekretnine korisnika kredita i njihovih žiranata.

Dok se presude na višim sudovima ne rješavaju, Hypo/Addiko banka vrši neviđen teror nad korisnicima kredita i njihovim sudužnicima tako što prodaje njihove nekretnine i hipoteke. Sud po tužbi banke u roku tri mjeseca donosi rješenje o prodaji nekretnine i istu prodaje putem licitacije, saopćeno je iz Udruženja “Švicarac”.

Korisnici kredita u švicarskim francima kažu kako će ustrajati u borbi da na sve načine dođu do istine i pravde te iznađu rješenje za svoje probleme.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*