Vlada SR Njemačke donirala Graničnoj policiji BiH opremu vrijednu oko 230.000 KM

Vlada Savezne Republike Njemačke donirala je Graničnoj policiji BiH (GPBiH) opremu vrijednu oko 230.000 KM.

Radi se o tehničkoj i drugoj opremi namijenjenoj Međunarodnom graničnom prijelazu “Šamac”, koji je “pretrpio” štete tokom majskih poplava, vrijednu oko 130.000 KM, te o 40 čitača dokumenata za granične prijelaze u BiH vrijednosti od oko 100.000 KM.

Ugovor o primopredaji ove vrijedne donacije danas su u Glavnom uredu GPBiH-a u Sarajevu potpisali ambasador SR Njemačke u BiH Christian Hellbach, uime njemače vlade i Savezne policije Njemačke, i direktor GPBiH Zoran Galić.

U obraćanju sudionicima svečanog čina primopredaje, ambasador Hellbach ukazao je na kontinuitet partnerstva s GP-om na temelju Sporazuma o bilateralnoj pomoći GP-u BiH u opremi i obuci sa Saveznom policijom Njemačke, podsjećajući da je na tom planu učinjeno mnogo, te da ta pomoć, među ostalim, uključuje i 72 projekta u oblasti obuke.

Ocijenio je, istovremeno, da dugogodišnja saradnja u tom kontekstu svjedoči o GPBiH kao izvanrednom i pouzdanom partneru.

Njemački ambasador je istaknuo da su funkcionalna granična služba i zaštita granica veoma važni za unutarnju sigurnost BiH, ali i za unutarnju sigurnost njegove zemlje i Evropske unije (EU) u cjelini.

– Poželio bih da u BiH imamo još sličnih partnera kao što je to GPBiH, jer EU i Njemačka imaju interes da BiH još intenzivnije približe Evropskoj uniji – kazao je ambasador Hellbach.

Njemački ambasador se osvrnuo i na opće izbore u BiH, naglašavajući da EU i Njemačka očekuju formiranje nove vlade u BiH što prije, a da bi se pristupilo provedbi neophodnih reformi.

Sudionike ceremonije primopredaje pozdravio je i direktor GPBiH-a Zoran Galić, izražavajući zahvalnost njemačkoj vladi i Saveznoj policiji Njemačke za svestranu pomoć koja se odvija u kontinuitetu i umnogome doprinosi efikasnijem radu ove agencije.

Potcrtao je da će GPBiH i nadalje ostati iskren i pouzdan partner njemačkoj vladi i njemačkoj državi i svim drugim zemljama u okruženju i svima onima koji ovu agenciju vide kao potencijalnog subjekta u ostvarivanju kvalitetnije i djelotvornije međunarodne suradnje.

Svečanom činu primopredaje vrijedne donacije prisustvovali su predstavnici Savezne policije Njemačke – direktor Službe za međunarodne poslove i evropsku suradnju Bodo Kaping, suradnik u Odjelu za bilateralnu i međunarodnu suradnju Andreas Fricke-Heyne i Ringo Kutz, oficir za vezu za Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Vlada SR Njemačke je u sklopu Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu preuzela obavezu podrške osnivanju i operativnom jačanju GPBiH-a, kojoj je od osnivanja donirala opremu u vrijednosti višoj od sedam miliona KM.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*