“Topao obrok za djecu BiH” – telefonska akcija

Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine početkom oktobra počelo je implementaciju programa ”Topao obrok za djecu BiH”.

Program traje do kraja godine, a putem aktivnosti će biti upriličena podjela dječijih paketića porodicama u stanju socijalne potrebe.

Predstavnici Društva Crvenog križa BiH, danas su, povodom Svjetskog dana hrane, 16. oktobra, pozvali i druge institucije i građane da se uključe u akciju te osiguraju sredstva ili hranu za one kojima je potrebna.

Program-koordinatorica Društva Edina Ahmagić na konferenciji za medije u Sarajevu istakla je da je podatak koji pokazuje da je u svijetu 805 miliona ljudi gladno, poražavajući i sramotan za razvijeni i bogati svijet.

Kada je u pitanju BiH, Ahmagić je kazala da nije prisutan visoki stepen gladi, ali da je prisutna nedovoljna i neadekvatna ishrana osoba koje žive u neimaštini.

Nedovoljna ishrana ili pothranjenost, naglasila je, najviše pogađa djecu u razvoju.

– Usljed loših ekonomskih prilika, mnoge porodice ne mogu svojoj djeci obezbijediti osnovne namirnice neophodne za pravilan razvoj. Takvih porodica je sve više. Mnogo osoba dolazi u kuhinje Crvenog križa u potrazi za hranom, među njima su i mlade porodice s djecom – kazala je Ahmagić.

U BiH djeluje pet kuhinja Crvenog križa. Najviše korisnika ima kuhinja u Sarajevu 2.035, banjalučku posjećuje 410 korisnika, dok u Bijeljini i Bileći ima oko 200 korisnika.

Aktivnosti Programa ”Topao obrok za djecu BiH” realiziraju se, osim u BiH, u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji.

Aktivnost bh. programa podržale su kompanije Johnson & Johnson i “dm” koje su donirale sredstva za određeni broj obroka.

Obroci, paketići za djecu će biti distribuirani putem organizacija Crvenog križa.

Šira zajednica aktivnosti može podržati donacijom od dvije KM, pozivom na brojeve telekom operatera:

BH Telecom 090 291 013

M:tel 1433

HT Eronet 092 890 833

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*