Projekat ˝Zvuci jednakosti˝ spojio mlade iz Srednje muzičke škole i mlade osobe sa invaliditetom

Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla i Srednja muzička škola „Čestmir Mirko Dušek“ Tuzla organizovali su danas u centru grada zajednički nastup učenika Muzičke škole i osoba sa invaliditetom.

Na radost prolaznika, izveli su zajedno nekoliko kompozicija iz prilagođenog Orfovog muzičkog instrumentarija.

Koncert na otvorenom predstavlja krunu zajedničkog projekta „Zvuci jednakosti“, a njim je simbolično obilježen Međunarodni dan ljudskih prava. Projekat promoviše zajedničko učešće mladih osoba sa invaliditetom i učenika Srednje muzičke škole u Tuzli i predstavlja značajan pomak u socijalnoj uključenosti mladih sa invaliditetom ali i smanjenju predrasuda među vršnjacima.

Cilj je, između ostalog, i povećanje uključenosti mladih ljudi sa invaliditetom u kulturni i društveni život grada.

Projekat je realizovan proteklih 6 mjeseci, a tokom realizacije mlade osobe sa invaliditetom i učenici Muzičke škole su formirali vokalno-instrumentalni ansambl, koji je putem muzike simbolično predstavio građanima Tuzle vrijednosti kao što je pravo na jednake mogućnosti.

Svojim nastupom su i pokazali da su svi jednaki.

Saradnja će biti nastavljena i u narednom periodu, a do sada je  realizaciju projekta finansiralo Federalno ministarstvo kulture i sporta i Fondacija tuzlanske zajednice.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*