Povodom Europskog dana donora i transplantacije poruka UNDTBiH: “Darujte život, postanite donor”

Povodom obilježavanja Europskog dana donora i transplantacije te organiziranja javnog potpisivanja donorskih kartica u suradnji s Donorskom mrežom, Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH (UNDT) danas je ukazalo na alarmantnu situaciju u vezi s bubrežnim oboljenjima u BiH.

Predsjednica Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH prof.dr. Halima Resić je kazala na pres-konferenciji da se kampanjom želi skrenuti pažnja relevantnim institucijama na hroničnu bubrežnu bolest kao svjetski zdravstveni problem.

– Cilj nam je podići svijest građana šta je to hronična bubrežna bolest, koja se u 90 posto slučajeva ne otkriva i koji su to riziko faktori za nastanak hronične bubrežne bolesti – kazala je Resić.

Prema statističkim podacima svaki deseti stanovnik u svijetu ima neki stadij hronične bubrežne bolesti (HBB), stoga su bubrežne bolesti svrstane u današnje “tihe ubice” kao što su bolesti srca, dijabetes i hipertenzija.

Kako je kazala Resić, u mnogim slučajevima bolest je “dovedena” do posljednjeg stadija bolesti – faze terminalne bubrežne bolesti, za koje je dijaliza uglavnom jedina dostupna terapija, što drastično uvećava troškove zdravstvenog sistema.

– U 27 dijaliznih centara u BiH na dijalizi je oko 2.600 osoba. Na dijalizi u KS-u je više od 300 pacijenata – kazao je predsjednik Renalnog registra BiH prof. dr. Besim Prnjavorac.

Kao i uvijek, i ove godine UNDTBiH vrši potpisivanje i promociju donorskih kartica, te kako je Resić naglasila, “uvijek širimo ideju doniranja organa nakon moždane smrti, ali postoji problem jer transplantacioni centar još nije uspostavljen”.

– Osnovni problem zašto nema kadaveričnih transplantacija je zato što ne postoji transplantacioni centar – kazala je Resić i dodala da se radi na tome, te da će uskoro u Federaciji BiH biti uspostavljen transplantacioni centar.

Međutim, osim spomenutih problema, Resić je istakla, da treba puno raditi na pružanju informacija građanima, a “suština je i kada se utvrdi moždana smrt, familije odbijaju doniranje organa jer još je to tabu tema“.

– Mi radimo 10 godina i svaka naša aktivnost je kontinuirano informiranje građana i građani su zainteresirani a to pokazuje 10.000 potpisanih donorskih kartica i to je izraz slobodne volje građana i poslije svake ovakve akcije sve je veći broj članova. Kada se čovjek bori za produženje života onda je to vrijedno truda – zaključila je prof.dr. Halima Resić.

U sklopu obilježavanja Europskog dana darivanja i presađivanja organa 18. oktobra UNDTBiH organizira akciju javnog potpisivanja donorskih kartica.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*