epa07224950 French police officers stand guard at an emergency services makeshift base after a deadly shooting in Strasbourg, France, early 12 December 2018. According to the latest reports, four people were killed. According to reports, four people have been killed and more than 10 people have been injured after a deadly attack at the Christmas market in Strasbourg. The gunman is reported to be at large and the motive for the attack is still unclear. EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Napad u Strasbourgu: Ukinuta blokada EU parlamenta

Francuska policija opkolila je napadača, javljaju agencije, koji je u pucnjavi u Strasbourgu u utorak navečer u blizini božićnog sajma ubio četiri osobe, a nekoliko ih ranio, što je objavila policija.

Tužilaštvo je saopćilo da je otvorena istraga, kako bi se utvrdilo da li se radi o terorističkom napadu.

Evropski zastupnici koji od utorka navečer nisu mogli napustiti zgradu Evropskog parlamenta nakon krvave pucnjave na Božićnom sajmu u Strasbourgu počeli su napuštati zgradu u srijedu malo poslije 2.00 sata, izvijestio je novinar agencije France Pressea.

Predsjednik parlamenta Antonio Tajani oglasio je početak plana evakuacije u suradnji s francuskom policijom u 2.00 sata po mjesnom i po srednjoevropskom vremenu.

U 3.00 sata su zaposlenici parlamenta, visoki dužnosnici i zastupnici uz pratnju policije autobusima i mini kombijima prevezeni u središte grada, izvijestio je AFP.

Napadač bio pod nadzorom

Zgrada EP-a je bila zatvorena od utorka navečer nakon pucnjave u središtu Strasbourga, nekoliko kilometara od evropske ustanove koja je u sjevernom dijelu grada.

Dvadesetdevetogodišnji napadač čije je ime bilo na popisu osoba pod nadzorom sigurnosnih služba, otvorio je vatru oko 20.00 sati u historijskoj gradskoj jezgri gdje se održavao tradicionalni Božićni sajam koji posjećuju milioni turista iz čitavog svijeta.

Napadač, kojeg su ranili ophodni vojnici koji su sudjelovali u operaciji Straža, dao se u bijeg i policija je oko 3.00 sata još tragala za njim.

U znak solidarnosti, predsjednik parlamenta Tajani je do kraja vodio plenarnu sjednicu koja se završila u ponoć, kao što je bilo i planirano.

“Ovaj se parlament neće dati zastrašiti kriminalnim i terorističkim napadima. Nastavljamo s radom i snagom slobode i demokracije odgovaramo na teror”, rekao je.

Poruke na društvenim mrežama

Odmah nakon pucnjave, pripadnici sigurnosne službe su stotine ljudi zaustavili na izlazu iz zgrade parlamenta i upozorili ih da se sklone.

U baru koji radi u zgradi parlamenta, zastupnici, evropski povjerenici i članovi osoblja čitavu su večer čekali odobrenje za izlazak.

“Ja sam na sigurnom, ali moje su misli uz žrtve tog užasnog čina s kojima suosjećam. Živjela Francuska!”, napisao je na Twitteru britanski eurozastupnik Charles Tannock, koji isto nije mogao izaći iz zgrade parlamenta.

(Agencije/Al Jazeera)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*